Od jučer 39 novih zaraza, ali i čak osam umrlih osoba, produžene tri mjere do 4. svibnja

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati je održao press konferenciju na kojoj su objavljene najnovije informacije vezane za koronavirus u Hrvatskoj.

“Od jučer imamo 39 novih slučajeva, ukupno 1871. Od jučer je preminulo osam osoba. U Zagrebu dvije, u Splitu tri, u Osijeku jedna, i u Dubrovniku dvije. Svi preminuli imali su teške i kronične pridružene bolesti. Od njih, šest je bilo na respiratoru, a sada imamo 23 bolesnika na respiratoru. Oporavljenih imamo ukupno 709. Dosad je obavljeno 24.186 testiranja”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao:

“Koronavirus je i dalje veliki izazov za sve sustave. Ministarstvo zdravstva svakodnevno prati stanje u RH što se tiče broja oboljelih i poduzima žurne mjere”.

S obzirom da je jučer broj novozaraženih bio samo 18, a dan prije 23 osobe, današnji rezultati ponovno su pokazatelj kako do nikakvog opuštanja još uvijek ne smije doći. Krunoslav Capak komentirao je današnje brojke i situaciju u domovima za starije i nemoćne.

“Situacija u domovima za starije je pod kontrolom. Uzet je ogroman broj briseva, mali broj je pozitivan. Imamo situaciju u Dubrovniku, gdje je u domu u Metkoviću bilo više štićenika s temperaturom, oni nisu pozitivni, ali je pozitivno dvoje djelatnika. U Dubrovniku je četvero djelatnika zaraženo, a nemaju simptome”, kazao je Capak.

Na upit što će biti s mjerama budući da raste broj zaraženih, ministar Davor Božinović je rekao: “Razmišljamo o mjerama popuštanja. Svjesni smo, jučer smo govorili kad je bio dan s manje oboljelih, da to ne mora značiti da neće biti dana s većim brojem oboljelih. Te mjere popuštanja, idemo u njih tako da će biti vrlo promišljeno i vrlo oprezno. Neće se primijeniti sve i odjednom”.

Danas smo produžili tri odluke – o načinu održavanja pogreba, mjerama prilikom sklapanja braka i zatvaranje dječjih igrališta do 4. svibnja”, kazao je Beroš.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.