U jednom danu na kopnu postali mornari

Osamnaest osoba, sve muškarci, od studenata do vitalnih djedova, prisustvovalo je u Križevcima na osposobljavanju za voditelja čamca ili brodice B kategorije, čime su stekli pravo plovidbe svim vodenim površinama. To je posebna ponuda križevačkog Pučkog otvorenog učilišta koja već drugo ljeto privlači kandidate i iz okolnih gradova.
"U skladu sa Zakonom i propisima Ministarstva organiziramo u jednom danu 6-satnu pripremu i polaganje ispita B kategorije za plovila, tj. za voditelja plovila do 20 BRT (10-12 metara dužine, do 12 osoba). Ispit je obvezan i za vožnju skutera za vodu – objašnjava mr. Zdenko Balog, voditelj programa obrazovanja u POU.

Radiolog dr. Dragan Dujmović zadovoljan je pošto će sada moći bez straha od plaćanja globe ići svojim gumenjakom po Karinskom moru. Iz Čazme je na polaganje došao Mladen Golubić, kojemu krajem godine dolazi brodica, hibrid jedrilice i motornjaka od 8 metara, pa mu je dozvola neophodna.

Predavač u Križevce dolazi iz Siska – kapetan Dražen Velnić predstavnik je Lučke kapetanije Sisak koja je ovlaštena za ovaj stručni tečaj.
On naglašava da je svaki kandidat za upravitelja prije svega odgovoran za sve na brodici, jer nauči signalizaciju pomorskim znakovljem, izbjegavanje sudara na moru, kako oznaačvati brodove noću i kako pomoći unesrećenima.
"Čak i strah od vode i mora nije loš, dapače stimulativan je" – napominje Velnić te dodaje da je najbitnije usvojiti sve ono bez čega se ne smije na more.

Praktičnog dijela nastave i ispita naime nema – sve se obavlja u učionici na kopnu, a dozvola za upravitelja brodicom samo je formalni uvjet za plovidbu.
Svi pristupnici položili su ispit i uskoro će u POU preuzeti svoju dozvolu, a dobili su i priručnik za zapovjednike malih plovila, koji će im biti dodatna i korisna pomoć u budućem svladavanju valova.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.