Dan Grada: Križevci nikad u povoljnijem položaju


Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca, ostvarena je jučer za Dan Grada. U Velikoj dvorani Hrvatskog doma vodeći ljudi grada izrekli su velike riječi, što dolikuje i rođendanskoj atmosferi grada koji postoji 756 godina, od toga 256 godina kao ujedinjeni Križevci. Predsjednica Vijeća Tihana Kraljić i gradonačelnik Branko Hrg bili su doista jedinstveni u ocjenama postignutoga od zadnjeg rođendana, istaknuvši da su dobili mandat za ostvarenje projekata za razvoj grada.

No, na svečanoj sjednici riječ su prvi imali likovi iz povijesti. Kao i lani, i ove je godine uz Dan Grada oživljen događaj iz gradske prošlosti, pa se tako u dvorani ukazao i sam ban Josip Jelačić, koji je 1848. godine boravio u varošu križevačkom. S njim je, doduše ne tada nego jučer, bila i plemenita primadona Sidonija Rubido Erdoedy, pjesmom poručivši da Još Hrvatska ni propala.

Grad tako stoji bolje no ikada jer, prema T. Kraljić, ima oko 44 milijuna kuna ostvarenih prihoda, koji se investiraju u razvoj. Samouvjereno je govorila o trendovima razvoja.

"Dok u drugim sredinama govore o fondovima EU mi novcima iz pretpristupnog fonda EU financiramo projektnu dokumentaciju za izgradnju poduzetničke zone Gornji Čret, a dok se govori o decentralizaciji mi smo preuzimali osnivačka prava nad osnovnim školama."

Hrg se nadovezao ističući velike projekte koji su iza njih u protekloj godini, kojima gradska vlast njegovog HSS-a u biti osigurava osnovne potrebe stanovništva.

"Izgradili smo kanalizaciju i dalje širimo vodovod zahvaljujući državnim sredstvima, što je jedan od kapitalnih projekata."

Kao planove koji su dugo i gradske želje naveo je konačno opremanje poduzetničke zone Gornji Čret, treće u gradu, gdje se već javljaju investitori, koji bi, po izjavama, privući čak do 1000 novozaposlenih osoba, te početak gradnje brze ceste do Križevaca i Koprivnice, za čiju je dionicu od Kloštra do Gradeca nedavno ishođena i lokacijska dozvola.

I gradonačelnik je pozdravio gospodarski uzlet koji je vidljiv u dolasku renomiranog svjetskog proizvođača alatnih strojeva, talijanske tvornice MEP u zonu u Teslinoj, a od društvenih djelatnosti naglasio je izgradnju dvije srednje škole, od koje jedne u bivšoj vojarni. Bit će napravljena i dokumentacija za depandansu koprivničkog Doma za starije i nemoćne osobe. Hrg nije propustio reći da će se mijenjati središte grada.

"Grad treba imati i odgovarajući prostor, a naši glavni trgovi su srce grada. Do drugog Dana Grada oni će već biti drugačiji jer im predstoji uređenje i obnova."

Čelni čovjek Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren, i sebi i sugrađanima čestitao je rođendan Grada. Župan je napomenuo da je suradnja dvije razine lokalne samouprave vrlo dobra, i osobno stao iza velikih planova koje je zacrtala i državna vlast.

"Brza cesta počet će se raditi, unatoč tome što se neki špekulanti ponašaju kao da ne žele da je bude" – odaslao je Koren javnu otrovnu strelicu, zasigurno u političke rivale i u županiji.


Župan je spreman podnijeti odgovornost ako gradnja brze ceste ne počne ove godine, kad se sredi sva dokumentacija i dobije građevinska dozvola, u čemu je djelovao toliko ozbiljno da se špekulira o ostavci ako se planovi izjalove. Lokalni izbori su već u svibnju iduće godine.


Koren je rekao da se vodoopskrba u županiji financira s 40 milijuna kuna u svakoj idućoj godini, pa će pitka voda doći u svako domaćinstvo. A obd čvrstih obećanja kazao je da bude križevačkog Doma za starije i nemoćne, kao i preseljenja Centra za socijalnu skrb.

"Već za nekoliko tjedana, to mogu pouzdano reći, križevački Centar za socijalnu skrb preselit će u nove prostore."


U svečanom dijelu sjednice proglašeni su dobitnici ovogodišnjih nagrada Grada, i to u četiri kategorije. Nakon jedne godine stanke Križevci opet imaju počasnog građanina, ali ne jednog već trojicu! Od njih je prvi put to postao i neki strani državljanin.

Diego Mansutti, humanitarac i đakon iz grada Reana del Rojale u Italiji, počasni je građanin, zahvaljujući 16-godišnjoj suradnji i promicanju Križevaca u Italiji i šire. On je jučer doveo u Križevce autobus pun svojih sugrađana. Druga dvojica počasnih su rođeni Križevčanin, skladatelj i pisac Dubravko Detoni, koji, veli, u Zagrebu živi a Križevce voli, te gospodarstvenik Ivan Katavić vlasnik lanca robnih centara KTC.

Nagradu za životno djelo u iznosu od 20.000 kuna dobla je Ivanka Konfic, umirovljena ravnateljica Glazbene škole Alberta Štrige za svoj dugogodišnji rad u kulturi, posebno u glazbenom životu grada. Plakete grada primili su poduzetnik Tomislav Ivanek, župnik Ivan Žufika i Udruženje obrtnika iz Križevaca. Pismena priznanja primili su planinar i radio-amater Stjepan Jembrek, poduzetnik Marijan Lukačić iz Ivanca Križevačkog, DVD Srednji Dubovec, Plesni centar Ritam i Šahovski klub Križevci.

Uime nagrađenih najprije je zahvalio Mansutti, spomenuvši da možda nije zaslužio tako visoko priznanje, ali da je u križevačkim građanima i sredini osjetio ljubav i da mu je čast što se ovamo i dalje vraća.

I. Konfic, kao druga dobitnica nagrade za životno djelo dosad, objasnila je da je za razliku od ostalih dobitnika priznanja, ona na kraju radnog vijeka, svodeći zahvalu na poantu – Odmori se, zaslužila si. Mješoviti zbor HPD Kalnik kojim je nekad ravnala i gđa Konfic u prigodnom je umjetničkom nastupu, praćen tamburaškim orkestrom Glazbene škole, otpjevao himničnu Zvona moga grada.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.