[FOTO] Uz Zubić vilu djeca vole ići zubaru

Zubi se moraju prati po danu i po noći da ih ne bi napali Gric i Grec“, rekli su predškolci iz Dječjeg vrtića Zraka sunca doktoru Vedranu Šantaku kad ih je posjetio u sklopu serije edukacija koje pod nazivom “Zubić vila” provodi udruga P.O.I.N.T. uz podršku Grada Križevaca. Oni već znaju da su Gric i Grec zapravo karijes koji grize i uništava njihove zubiće, a sad su naučili da ga mogu spriječiti redovitom higijenom. Naučili su i da zube treba četkati onoliko dugo koliko traje jedna pjesma, ali i da nakon što operu zube, prije spavanja ne bi trebali piti sok ili čaj. Kao i svaki stomatolog i dr. Šantak ima pomagača – David je zadužen za to da se mali pacijenti osjećaju sigurno i opušteno, ali i da svaki predškolac dobije paketić sa četkicom i pastom koje treba koristiti svaki dan.

Projekt Zubić vila bavi se edukacijom predškolske djece o oralnom zdravlju i oralnoj higijeni sa ciljem smanjenja dentalnog straha i prevencije karijesa, te podizanja svijesti o oralnom zdravlju. Kroz radionice djeca, ali i njihovi roditelji i odgojitelji dobivaju informacije o važnosti i načinu održavanja oralnog zdravlja. U sklopu projekta, 6-godišnjacima koji pohađaju sve dječje vrtiće na području Križevaca pregledavat će se zubi i evidentirati KEP indeks za svako dijete u aplikaciji koju je već razvila udruga P.O.I.N.T. Aplikacija pojednostavljuje i ubrzava pregled te olakšava praćenje stanja i pruža pouzdane epidemiološke podatke.

Budući da su dentalni strah i veliki indeks dentalnog karijesa najveći problemi oralnog zdravlja djece u Hrvatskoj, namjera Zubić vile je razviti svijest o važnosti ranog odlaska stomatologu i prevenciji karijesa. “Najčešći uzročnik dentalnog straha kod djece je bol koja je često subjektivnog karaktera, a vezana je uz prijašnja negativna iskustva. Takav stah prenosi se u odraslu dob pacijenta. Zubić vila pruža odličnu psihološku pripremu kako za djecu koja još nisu obavila prvi posjet stomatologu, tako i za djecu s već stvorenim negativnim stavom i stečenim negativnim iskustvom“, objasnio je dr. Šantak. Neki od vrtićanaca rekli su nam da idu redovito zubaru, neki ga posjećuju samo kad ih zaboli, ali ima i djece koja još nisu obavila prve preglede. Obećali su da će tražiti roditelje da ih što prije odvedu stomatologu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.