Auto-Info: Novi – Peugeot 308 1.6 HDi 5V Premium


Francuz bavarskog srca ispunjava sva očekivanja za poveću cijenu. Nova 308-ica treći je automobil izašao iz Peugeotove tvornice s predznakom 3. Serija 306 i nasljednik 307 ispunili su sva prodajna očekivanja, a posljednji čak i više. Pred aktualnim 308 kao posljednjim u toj seriji ne nalazi se nimalo lak zadatak. Kompaktna 308-ica prati dizajnerske smjernice kuće koje su zacrtane konceptnom 907-icom, a realizirane aktualnom 207-icom.

To znači ogroman znak lava i masivni usisnici zraka na prednjoj masci. Vizualnoj duljini pridonose izražene bočne linije koje daju 308-ici dinamičnost i agresivnost. Dok straga dominira izbočeni poklopac prtljažnika i veliki stražnji branik te svjetla koja zadiru duboko u bok automobila.

Jedno od najugodnijih iznenađenja se krije u unutrašnjosti. Ponuda prostora postavlja nove standarde, možda i ne sam volumen, ali dojam koji ostavlja zasigurno. Kvalitetni materijali i odlična završna obrada opravdavaju cijenu od 165.000 kuna koliko je koštao testirani primjerak sa Premium paketom opreme. Sjedala su udobna s dobrim bočnim osloncem, a neće vam biti tijesno ni ako vam je vaga najstrašnija stvar u kući. Osim što su podesiva u svim smjerovima sjedala pružaju odličan oslonac za glavu te ne umaraju leđa ni nakon više stotina prijeđenih kilometara po zavojitim cestama.

Na stražnjoj klupi ni vaša dva sina koji su članovi košarkaškog tima neće imati problema s mjestom za glavu ili koljena. Za razne vremenske prilike pobrinut će se dvozonska klima koja vas rashladi ili ugrije po vašoj želji u mono modu ili ako vaša bolja polovica nije zagrijana kao i vi u dual modu može odabrati temperaturu po želji na malom displayu u pola stupnja.

Jedina zamjerka kompletnoj unutrašnjosti je preglednost instrumenata. Bili viši ili niži vozač nakon odlične prilagodbe volana i sjedala nećete moći iščitati temperaturu rashladne tekućine te razinu goriva u rezervoaru jer će vam smetati kolo upravljača. Izgleda kako su Peugeotovi inženjeri posvetili posebnu pozornost aerodinamici na što upućuje niska razina buke vjetra pri visokim brzinama. Stoga je skoro pa nepostojeće strujanje zraka prema unutrašnjosti kabine kod vožnje s otvorenim prozorom.

Spomenuto 1.6-litreno bavarsko srce dolazi iz BMW-ove tvornice i u vožnji se ponaša kao 2.0-litreni dizelaš. Iako sa svojih 110 konjskih snaga i ne zvuči impresivno, ali upotpunjen sa 240 Nm okretnog momenta dostupnih od 1750 okretaja u minuti ponaša se vrlo odlično. Sve to nabrojano dovoljno je da 1322 kg teški automobil ubrza za 11,3 sekundi do stotke te ga otjera sve do 190 km/h krajnje brzine. Petostupanjski mjenjač možda i ne prati baš najbolje mogućnosti motora, ali će zadovoljiti svakodnevne potrebe u potpunosti. Potrošnja na testu se kretala oko 7 litara, ali u normalnoj kombiniranoj vožnji 308-ica ne bi trebala trošiti preko 6 litara što je odličan rezultat s obzirom na težinu.

U vožnji se osjeća lagana zapostavljenost francuske udobnosti, ali je zato poboljšana veza sa cestom, pogotovo na upravljaču. Vrlo je komunikativan te je odlično odmjerena tvrdoća. Automobil je upravljiv, a pri jačim ulascima u zavoj pokazuje znakove podupravljanja, ali tu uskače ESP sustav. ESP ili Electronic Stability Control isproban je u pravim pravcatim zimskim uvjetima, cestom prekrivenom u potpunosti snijegom gdje je odlično korigirao putanju automobila. ASR odrađuje svoj posao i kod samog početka proklizavanja pogonskih kotača te daje vam naslutiti laganim, a ne nasilnim prekidima što se događa.

Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.