Seoska ponuda u 3000 primjeraka

Turističke zajednice i agencije diljem zemlje ove će godine primiti 3000 primjeraka vodiča o seoskim turističkim gospodarstvima križevačke okolice. Iznos od 90.000 kuna za tu je namjenu od Ministarstva poljoprivrede u natječaju Mjera 9 dobio Križevački poduzetnički centar.
"Lokalna samouprava prema uvjetima daje još 20 posto novca pa je ukupna vrijednost oko 102500 kuna, što će omogućiti da se do kraja rujna, ako ne i prije, predstavi naš turizam, ističe Kristina Vrhovec-Žohar, direktorica Križevačkog poduzetničkog centra. Navodi da je projekt kandidiran zbog nepostojanja dobrih promidžbenih materijala o Križevcima.

U vodiču je naglasak na seoskom turizmu kao dijelu ponude koji je još u povojima, a izdanje će se temeljiti na podacima iz studije i projekta razvoja turizma križevačko-kalničke regije izrađenom još 2004.

"U taj je projekt ušlo 135 ovdašnjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Bio je dobar u zamisli i loš u realizaciji. Na ovom Vodiču osim oboje zaposlenih u KPC-u radit će i načelnici okolnih općina, koji će od OPG-ova na terenu prikupljati podatke kako bi ustanovili koliko je njih od 2004. zaživjelo u turizmu, kaže Vrhovec-Žohar.

Među uspješnima je obitelj Rakić iz Čabraja, koja je vlastitim sredstvima i idejama napravila privlačnu destinaciju, a na tom putu su i Kopseak i Torre.
Razlog zaostalosti seoskog turizma je, drži direktorica, premala potpora općina koje su ravnopravno s gradom ušla u projekt, te niska obrazovanost i visoka očekivanja ljudi da je turizam lak posao.

No ni stanje turizma u gradu nije baš bajno. Vrhovec-Žohar smatra da bi gradski Turistički ured trebao imati više inicijative, a ne da mu poslove kao što je velika manifestacija Spravišče uzimaju gradski upravni odjeli. Ovaj vodič će zato sadržavati i sve gradske kulturne i ostale znamenitosti koje vrijedi posjetiti. Dizajn prvog izdanja povjeren je križevačkoj tvrtki 4M, ne predviđa sadržaj na stranim jezicima niti višemedijsko izdanje na CD-u, no to je moguće u drugom izdanju.

Nijedno od OPG-a koja su ušla u projekt razvoja križevačkog turizma a naći će se i u vodiču, nema uvjeta za trajni smještaj gostiju. Tek Rakić u Čabrajima ove godine uvodi uslugu noćenja. Prema podacima županijske TZ, Križevci su od gradova na začelju po broju ostvarenih noćenja u 2007. U odnosu na 2006. to je porast od čak 80 posto, no samo 6.500 noćenja ne ulijeva nadu u turističku poželjnost toga kraja. Motel KTC-a i manji iznajmljivači soba bilježe porast. U novoj brošuri s kalendarom turističkih događaja u županiji u 2008., jedini križevački hotel Kalnik vodi se kao “guest house standard”.

Vezano

Komentari su zatvoreni.