U petak 14. STEAM večer s magistrom farmacije Helenom Orehovački

Što su lijekovi i kako djeluju na ljudsko zdravlje, koja je uloga farmakoterapije u vođenju brige o zdravlju pučanstva, koji su to kompleksni pacijenti i kako farmaceuti mogu pomoći u postizanju povoljnijih ishoda liječenja – detaljnije o ovim temama možete čuti od magistre farmacije Helene Orehovački, gošće na 14. STEAM večeri, koja će se održati u petak, 14. srpnja u opuštenoj atmosferi na terasi „Ema’s Bara“ u Križevcima (prekoputa križevačke zvjezdarnice), s početkom u 20 sati. Tribinu će moderirati Ivana Dubravec, predsjednica Zakladne uprave Zaklade za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“.

Helena Orehovački, mag.pharm., nakon završetka studija farmacije 2019. godine i volontiranja u laboratoriju za glikobiologiju tvrtke Genos d.o.o. započela je poslovnu karijeru u javnom ljekarništvu. Dvije je godine radila kao zamjenica voditelja u Gradskoj ljekarni Zagreb, a posljednjih devet mjeseci zaposlena je u Domu zdravlja Zagreb – Centar, gdje vodi Farmakoterapijsko savjetovalište, kako sama kaže, zbog izuzetne želje za učenjem i istraživanjem te nastojanjem da se pacijentu pruži odgovarajuća i cjelovita ljekarnička skrb. Vanjska je suradnica na kolegiju Ljekarnička skrb u Centru za primijenjenu farmaciju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i studentica na poslijediplomskom doktorskom studiju. Sudjeluje u projektima financiranih od strane Europske unije usmjerenih prvenstveno na edukaciju građanstva o promociji zdravlja i prevenciji bolesti te povremeno gostuje na predavanjima namijenjenima zdravstvenoj struci.

Tribina „Lijek – pomoć ili otrov?“ dio je serijala kratkih tribina „STEAM večeri“ koji križevačka udruga P.O.I.N.T. sa Zakladom za lokalni razvoj i solidarnost „Volim Križevce“ i partnerima organizira u sklopu EU projekta „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“. Ideja je ovih večeri približiti posjetiteljima različite aktualne teme iz područja znanosti, tehnologija, inženjerstva i matematike, ali i umjetnosti u širem smislu, s ciljem poticanja na kreativno razmišljanje te primjenu znanja iz navedenih područja u stvarnim okruženjima, od istraživanja do poduzetništva.

Projekt „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.