Vlasta ponovo izlaže u Križevcima

Priznata hrvatska umjetnica, glumica i slikarica, Vlasta Knezović, od jučer se ponovo svojim likovnim radovima predstavlja Križevčanima. Dvadeset i jedna slika izložena u okviru izložbe “Ljepota sjećanja” u kavani “Art-eria” prikazuje raznolike motive – od mediteranskih prizora do likovnih opisa Križevaca, križevačko-prigorskog kraja i Kalnika.

Vlasta Knezović dugogodišnja je prijateljica križevačke profesorice Maje Zegnal, koja ju je i jučer ponovo dovela u naš grad, gdje je Knezović 1997. imala i svoju prvu samostalnu izložbu slika. Kako je istaknuo prof. Drago Mandekić, Vlasta Knezović svojim slikama izražava ekspresionistički doživljaj mora i maslina, pejsaža i urbanih vizura Križevaca, pomiče se iz realnog u intimni svijet, od impresionističkih dojmova do ekspresionizma, a time joj i djela dolaze na granicu apstrakcije.

Maja Zegnal je u brošuri izložbe navela kako je od prve samostalne izložbe u Križevcima 1997., ova glumica i slikarica 23 puta izlagala samostalno i više puta skupno, darujući mnoge radove, izrađene u tehnikama ulja na platnu, akvarela i pastela, u humanitarne svrhe.

Umjetnica kaže kako “ne zna čime je zaslužila tu milost, no postojanje svijeta boje i tišine u koju uranjam, vraćaju me k sebi i čine me dobrom. To mi je hobi. To je sve više moja potreba, usuđujem se tako reći, sudbina.” Sama naglašava kako obožava umjetnost, slikarstvo, pisanje i režiju.

Jučerašnja večer tako je i bila po njezinoj mjeri, nekoliko je skladbi, svirajući gitaru otpjevala kantautorica Lidija Bajuk, Vlastin kolega Antun Tudić i makedonska pjesnikinja Lidija Dimova recitirali su vlastite i stihove Goloba, Jesenjina i Preverta. Slikaricu je iznenadio i dar križevačkog fotografa Ivana Mihalića, koji joj je poklonio njen portret s ovogodišnje proslave Dana Grada Križevaca, na kojoj je Vlasta Knezović utjelovila caricu Mariju Tereziju.

Slike su u kavani “Art-eria” izložene do 20. prosinca.

Vezano

Komentari su zatvoreni.