Ivana Sučec-Trakoštanec razljutila i hrvatske ekologe

Upravno vijeće VGU-a odbilo biti organizator Međunarodne konferencije o ekološkoj poljoprivredi

KRIŽEVCI – Saborska zastupnica Ivana Sučec-Trakoštanec, koja je nedavno podigla buru u javnosti svojom izjavom da svaka žena vrijedi onoliko koliko djece ima, inače i predsjednica Upravnog vijeća križevačkog Visokog gospodarskog učilišta, ovaj je put protiv sebe okrenula stručnjake za ekološku poljoprivredu.

Naime, pod njezinim je predsjedanjem jučer odbijen prijedlog Stručnog vijeća Učilišta da ta ustanova bude glavni organizator Međunarodne konferencije o ekološkoj poljoprivredi.  Ta se konferencija, kakvu Hrvatska još nije imala, u travnju iduće godine trebala održati u Dubrovniku u suorganizaciji s Udrugom zdravi grad Dubrovnik, čiji je, pak, predsjednik bivši ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Stručnjaci uključeni u organizaciju smatraju da je upravo animozitet saborske zastupnice prema Vlahušiću kao bivšem ministru HDZ-u suprotne opcije glavni razlog odbijanja kongresa koji bi, kako smatraju, pridonio podizanju ugleda VGU-a koji od lani nudi i specijalistički studij ekološke poljoprivrede.

Prema riječima dr. Marijana Jošta, najpoznatijeg hrvatskog protivnika GMO-a, umirovljenog profesora VGU-a i predsjednika BIOS-a, Saveza udruga za ekološku poljoprivredu, na osnovi pozitivne odluke Stručnog vijeća VGU-a iz rujna, koju je potpisao dekan dr. Vinko Pintić, pripreme za kongres već su bile daleko odmakle.

– Svoj su pristanak već dali neki od vodećih svjetskih stručnjaka za ekološku poljoprivredu. Pred njima će naše učilište ispasti neozbiljno ako se sve otkaže – rekao nam je danas dr. Jošt i dodao da je već napravljena i web stranica konferencije te dio promotivnih materijala.  Prema njegovu saznanju, upravo je mišljenje Sučec-Trakoštanec bilo ključno da se ne prihvati organizacija konferencije jer joj se nakon njezine diskusije suzdržanim glasom pridružila i predstavnica Ministarstva.

S obzirom na to da jedan od pet članova Upravnog vijeća nije prisustvovao sjednici, dva glasa predstavnika Učilišta nisu bila dovoljna da se prihvati organizacija konferencije. Međutim, saborska zastupnica opovrgava da je razlog njezin animozitet prema Vlahušiću.  – Pa ja s tim čovjekom u životu nisam razgovarala i ne znam zašto se sad mene ističe kao glavnu protivnicu. Ja jesam predstavnica UV-a, no sve se odluke donose zbirom glasova njegovih članova, a ja ne mogu utjecati na svakog pojedinca – tvrdi Sučec-Trakoštanec koju smo danas telefonom dobili u Rovinju u kojem je sudjelovala na skupu pjesnika iz dijaspore.

Dometnula je da je Upravno vijeće odgovorno za financijsko poslovanje Učilišta i da je bila suzdržana jer je procijenila da je organizacija kongresa za VGU prerizičan pothvat zato što bi ono trebalo skupiti oko 100.000 kuna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.