Uskoro u Križevcima procjepljivanje većeg broja stanovnika

U prostorijama Županijske uprave održana je koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj je raspravljano o aktualnoj epidemiološkoj situaciji na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je iznio podatke o broju novooboljelih u općoj populaciji te stanju u školama napomenuvši da je unatoč vidljivom povećanju situacija i dalje stabilna, no trend povećanja poziva na oprez i dodatne napore u pridržavanju mjera epidemiološke prevencije kako bi zdravstvena slika županije i dalje ostala stabilna. Podsjetio je na Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja koja je na snazi do 15. travnja 2021.godine. Odlukom se, napomenuo je načelnik, zabranjuje održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu, na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz najviše 2 različita kućanstva, a  između ostalog zabranjuju treninzi i sva natjecanja u zatvorenim prostorima osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja.

Članove Stožera je potom izvijestio o nastavku organizacije punktova za cijepljenje te najavio nove punktove u općinama Sokolovac , Novigrad Podravski (koji će obuhvatiti i Virje, Molve i Hlebine) i Đelekovec (koji će obuhvatiti Drnje i Legrad) te gradovima Koprivnici, Đurđevcu (koji će obuhvatiti i Ferdinandovac) i Križevcima na kojima će se u iduća tri tjedna organizirati procjepljivanje većeg broja stanovnika. Dosadašnja organizacija protekla je bez ikakvih problema te u skladu s najvišim standardima, a tako će biti i na sljedećim punktovima, dodao je načelnik, kazavši kako će se u iduća tri tjedna obuhvatiti sva područja županije te kako dinamika cijepljenja i dalje ovisi o količinama cjepiva koje bi kroz travanj i svibanj trebale stići u većim količinama.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazala je kako je povećanje broja oboljelih od koronavirusa očekivano te da se bolest intenzivnije širi u mlađim dobnim skupinama što je posljedica popuštanja mjera i manjeg pridržavanja epidemioloških preporuka. Županijski Zavod je poslao dio izuzetih uzoraka na sekvencioniranje te je detektirano i nekoliko različitih sojeva koji su trenutno aktivni na području županije. Ravnateljica Vadla apelirala je na građane da se ponašaju odgovorno te da na taj način pomognu naporima zdravstvenim djelatnika kako bi se ograničilo širenje koronavirusa. Do sada je na području županije prvu dozu cjepiva primilo 9.535 osoba, a drugom dozom je cijepljeno 2.802 osobe, izvijestila je ravnateljica Vadla, dodavši kako interes za cijepljenjem raste te kako je organizacija punktova na najvišem nivou za što je Stožer u više navrata primio pohvale s nacionalne razine.

Ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić izvijestio je kako bolnički sustav funkcionira u punom opsegu svojih djelatnosti, dok su ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković, predstavnica županijskog Doma zdravlja Biserka Zlatar, načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Miroslav Puž te voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić izvijestili kako ustanove djeluju u skladu sa svim važećim protokolima te obavljaju poslove iz svojih djelokruga bez ikakvih poteškoća.

Vezano

Komentari su zatvoreni.