Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1260

Maketa rakete Saturn 5 u Tehničkom muzeju u Zagrebu (foto R.Matić)

Slušamo drugu polovinu diskusije (završetak) nakon predavanja koje je 19. srpnja u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima održao Ante Radonić, povodom 50. obljetnice prvog slijetanja ljudi na Mjesec.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Hirovita Mara i brbljava ara Tatjane Pokrajac Papucci, knjiga za mlade je Zeleni pas Nade Mihelčić, na odjelu beletristike Zamračenje Ragnara Jonassona, a na stručno-znanstvenom odjelu San o Everestu Stipe Božića. Govorimo o aktivnostima knjižnice u okviru Mjeseca hrvatske knjige i najavljujemo događanja koja se održavaju u knjižnici u sljedećih tjedan dana.

U Vijestima Krugova saznajemo da je predstavljen program Rijeke EPK 2020, da su tim povodom riječki rockeri napisali himnu za svoj grad, koju ćemo i čuti, da se izložba čestitki iz Muzeja za umjetnost i obrt postavlja u Šangaju, da je zabranjeno poziranje na prijelazu Checkpoint Charlie u Berlinu, da su u Muzeju Izraela izložene umjetnine koje je nacistički kolekcionar pokrao od Židova…

Na današnji datum rođeni su Paul Sabatier, Vivien Leigh, Sam Shepard, Bernard-Henri Lévy, William Daniel Phillips i Milan Sijerković. Počeo je prvi let avionom oko svijeta preko polova, a Zagreb je dobio električnu rasvjetu. Umrli su James Clark Maxwell, Mack Sennett, René Goscinny, Jacques Tati, Kazimir III. i Alexis Carrel.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo i najavljujemo tranzit Merkura preko Sunčevog diska 11. studenoga u poslijepodnevnim satima, što će Perzeidi s građanima moći promatrati s glavnog gradskog trga teleskopima ako bude vedro nebo.

Maketa Mjesečevog modula u Tehničkom muzeju u Zagrebu (foto R.Matić)

 

U Zanimljivostima nastavljamo pričati o našem planetu, a emisija završava jednom talijanskom mudrošću.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Ludwiga van Beethovena, Davida Bowieja, Bryana Adamsa, Joea Dassina, Arta Garfunkela, Šarla akrobate, “banda” Rival, te sviranje Valtera Dešpalja i Vladimira Horowitza.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1260 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 5. studenoga od 17 do 18:30 sati. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.