Križevci: Mrtvaci zakočili podjelu zemljišta

POLEMIKA Zašto se ne provodi odluka o preseljenju stočarskog centra

KRIŽEVCI – Prije više od godinu dana Vlada je na sjednici u Koprivnici zaključila da se sjedište Hrvatskog stočarskog centra preseli iz Zagreba na kompleks u Poljani Križevačkoj koji je najvećim dijelom u državnom vlasništvu.


Mrtvo slovo

Križevčani su to pozdravili kao povrat povijesnoga duga gradu u kojem je 1860. otvoreno prvo Gospodarsko i šumarsko učilište na jugoistoku Europe. Da Križevci zaslužuju sjedište HSC-a, slažu se i gradonačelnik Branko Hrg i ravnatelj HSC-a Franjo Poljak, kojeg je Hrg javno prozvao zašto ne provodi Vladinu odluku.

S druge strane, ne slažu se o razlozima neprovođenja Vladine odluke, pa Hrg ne skriva bojazan da će za Križevce povijesna odluka ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Zato je predložio Poljaku da se do uređenja novog sjedišta u Poljani Križevačkoj ustupi HSC-u stara zgrada Komunalnog poduzeća u središtu grada.

– U državnom proračunu je, navodno, namijenjeno deset milijuna kuna za uređenje sjedišta HSC-a u Poljani Križevačkoj. Zato smatram da je već trebalo riješiti imovinsko-pravne odnose oko zemljišta te da preseljenje ne bi smjeli spriječiti zaposlenici kojima se iz Zagreba ne putuje na posao u Križevce – kazao je Hrg.

Bez "loptanja"
Poljak odgovara da to i nije baš tako jednostavno i tvrdi da ne bi bilo dobro formalno preseliti sjedište iz Zagreba bez temeljitih priprema i uvjeta za rad međunarodno priznanih stručnjaka HSC-a.

– Nismo do kraja riješili imovinsko-pravne odnose jer su pojedine čestice u Poljani Križevačkoj u privatnom vlasništvu ljudi koji su davno pokojni.

Osim toga, mijenjali su se i službenici u Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom, pa smo iznova prikupljali dokumentaciju – tvrdi Poljak i usput poručuje političarima "da se ne loptaju s Hrvatskim stočarskim centrom".

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.