Križevčani zbog snimanja zuba moraju u Koprivnicu

KRIŽEVCI – Već dvije godine Križevčani i stanovnici četiriju okolnih općina moraju putovati u Koprivnicu radi snimanja zuba jer je rendgenski aparat u Križevcima u kvaru, kako to piše na šalteru rendgentskoga kabineta u ispostavi Doma zdravlja.

Živci i novci
Pravi je razlog, doznajemo, zastarjelost uređaja, koji nije prošao atest za uporabu. Zbog toga tisuće pacijenata čak deset zubarskih ordinacija u gradu i okolici odlaze u trideset, a iz udaljenijih općina još i više kilometara, udaljenu Koprivnicu, drugi u Sveti Ivan Zelinu ili, pak, u Varaždin. To ih nesumnjivo stoji i živaca i novca.

– Razumljivo je da su pacijenti revoltirani, jer zbog jednog zuba gube najmanje dva dana, jedan radi snimanja i drugi da podignu snimku, pa svoju ljutnju nerijetko iskaljuju na nama. Upozoravali smo na taj problem, ali se ništa nije promijenilo – izjavila je jedna križevačka zubarska medicinska sestra, zamolivši da joj ne spominjemo ime.

Na problem je preksinoć upozorio gradonačelnik Branko Hrg na predizbornom skupu koalicije HSS-a, HSLS-a i PGS-a, na kojem su program zdravstva i socijalne skrbi predstavile bivša ministrica zdravstva dr. Ana Stavljenić-Rukavina i državnica tajnica za socijalnu skrb Dorica Nikolić.

Sustav ne valja
Složile su se da je spomenuti primjer samo još jedan dokaz više o neučinkovitosti centraliziranih županijskih Domova zdravlja. Upozorile su da sadašnji sustav zdravstva i socijalne skrbi ne valja upravo zbog toga što nije prilagođen stvarnim potrebama ljudi koji sami moraju trčati uokolo i tražiti svoja prava i zaštitu, umjesto da im u tome institucije budu na usluzi.

Hrg je najavio da će Grad dati 50.000 kuna za aparat za snimanje zuba ako županijski Dom zdravlja potvrdi da ga ne može nabaviti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.