Ivan Kraljević iz pulske Sveučilišne knjižnice najbolji informacijski djelatnik u Hrvatskoj

PRESTIŽNO PRIZNANJE “TIBOR TOTH” Lijepo je kad struka prepozna i nagradi tvoj rad. Prije sedam, osam godina u Puli se rodila i realizirala ideja koja je danas poznata i raširena po cijeloj Hrvatskoj, a prepoznati smo i u svijetu. Bavimo se planetarnom temom i bitno je da svatko da obol popravku štete jer dobre planete je teško pronaći, kaže Kraljević (rodom Križevčanin, op.ur.)

Veliko priznanje stiglo je u pulsku Sveučilišnu knjižnicu – viši knjižničar Ivan Kraljević, voditelj Posudbenog i informacijskog odjela Sveučilišne knjižnice dobio je nagradu “Tibor Toth” za naj informacijskog djelatnika u 2018. . Veliki doprinos Ivana Kraljevića razvoju hrvatskoga knjižničarstva jest pokretanje i vođenje prvoga hrvatskog projekta “Zelena knjižnica” u Istri, koji od 2011. godine širi svijest javnosti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša. Brojne i raznovrsne programske aktivnosti održane u sklopu istarskoga projekta oblikovale su model knjižničnih “zelenih” programa. Akciju su prepoznale i ostale knjižnice, knjižničarske udruge te ih se do danas uključilo 200-tinjak.

Za zajednicu

Nagrada “Tibor Tóth” dodjeljuje se stručnjacima i znanstvenicima mlađe i srednje generacije za značajan doprinos na području informacijskih znanosti i djelatnosti. Nagrada je nazvana imenom mr.sc. Tibora Tótha, istaknutog hrvatskog informacijskog stručnjaka i znanstvenika koji je svojim radom unaprijedio i promicao informacijske znanosti i djelatnosti za opću dobrobit zajednice. Odbor za dodjelu nagrade rukovodio se time da dobitnik nagrade treba, poput Tibora Tótha, pružati doprinos kako na znanstvenom i stručnom planu tako i u praktičnom djelovanju te imati određenu dimenziju više u svom ukupnom djelovanju u području informacijskih znanosti i djelatnosti, koju će prepoznati stručna i šira zajednica.

“Lijepo je kad struka prepozna i nagradi tvoj rad. To je još jedan odličan kanal za promociju svega što promičemo kroz zelene knjižnice. Prije sedam, osam godina u Puli se rodila i realizirala ideja koja je danas poznata i raširena po cijeloj Hrvatskoj, a prepoznati smo i u svijetu. Bavimo se planetarnom temom i bitno je da svatko da obol popravku štete jer dobre planete je teško pronaći, prokomentirao je osvojeno priznanje Ivan Kraljević.

“‘Ostaci zvuka” – alter-rock grupa iz Pule, drugi zdesna bivši Križevčanin Ivan Kraljević (izvor: Ivan Kraljević)

Ostaci zvuka

Ove godine u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održala se i Prva međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama. Svemu tome uvelike je pridonijelo i djelovanje Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, čiji je inicijator i prvi predsjednik također bio Ivan Kraljević. Kraljević je autor nekoliko stručnih radova na temu zelenih knjižnica, a održao je i više izlaganja na knjižničarskim konferencijama i drugim skupovima. Član je uredništva mrežnih stranica Hrvatskog knjižničarskog društva te urednik mrežnih stranica Sveučilišne knjižnice u Puli, Društva bibliotekara Istre i Zelene knjižnice, pa i time svojim radom sustavno promiče ulogu informacijskih znanosti i djelatnosti u društvu, te povećava vidljivost knjižnica i jača njihov ugled u društvu.

Kraljević je vrlo aktivan na pulskoj glazbenoj sceni. Član je benda Ostaci zvuka, a na pulskom radiju vodi autorsku radijsku emisiju o istarskoj urbanoj glazbenoj sceni. (L. BAGAR \ Glas Istre)

Vezano

Komentari su zatvoreni.