Križevačka oporba nezadovoljna rashodima proračuna

Križevački vijećnici izvješteni su o polugodišnjem financijskom poslovanju gradskog proračuna. Kao i inače u takvim prilikama, najaktivniji je bio vijećnik oporbenog SDP-a Ivan Knok, koji je rekao da prihodima gradske blagajne, ostvarenima s gotovo 42%, može biti zadovoljan, ali da isti slučaj nije i s rashodima. Zamjerio je što je u stambeno-komunalnim djelatnostima za kapitalna ulaganja utrošeno tek 9% predviđenog novca, od 3,8 milijuna kuna za izgradnju vodoopskrbnog sustava – što nije utrošeno ništa, kao ni kod odvodnje, ulaganja u poslovne zone, prostorno-plansku dokumentaciju, obnovu sakralnih objekata i na druge projekte, te zaključio:
– ‘Glavni projekti i programi koje smo zacrtali za ovu godinu nisu ostvareni, bar ne ovi koje sam naveo, i to ne u malom iznosu; po meni kredit smo onda trebali dizati ove godine, kad će biti ostvarenje, a ne da godinu i nešto dana plaćamo kamatu, a nije trošeno u uređenje zacrtanog.’

U odgovoru gradonačelnik Branko Hrg je podsjetio da je kredit podignut za izgradnju magistralnog vodovoda, kada se još nije znalo da će država financirati njegovu izgradnju.
– ‘Prema tome, tu nismo nikako zgubili, nego smo jako puno dobili’, rekao je Hrg.

Druga namjena kredita bila je sanaciju deponije Ivančino brdo. No, nakon tri zbog žalbi ponavljana natječaja i taj je posao krenuo, ali u drugoj polovici godine, obrazložio je Hrg. U tijeku su ili pred završetkom i gotovo svi ostali planirani radovi, no za njih još nisu ispostavljeni računi, a neki su zastali zbog neočekivane poteškoće kod izrade projektne dokumentacije. Za to obrazloženje je dao pročelnik za stambeno-komunalne djelatnosti Anđelko Nervo.

– ‘Tu postoji jedan veliki problem – što se u Hrvatskoj jako puno gradi. Možda mi toga nismo ni svjesni, no naprosto projektantske kuće su prezauzete projektima i to ide dosta sporo.’
Nakon pojašnjenja vijećnik Knok nije bio protiv izvješća, ali niti za; izvršenje polugodišnjeg proračuna prihvaćeno je s jednim suzdržanim glasom.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.