Maturanti kod gradonačelnika došli tražiti posao za slijepog kolegu

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Odjeveni u odore lijepe Helene i kraljevića Parisa,
maturanti komercijalnog usmjerenja Srednje škole “Ivan Seljanec” nisu
danas u uredu križevačkog gradonačelnika Branka Hrga izazvali novi
Trojanski rat, no njihov je posjet gradonačelniku ipak bio posve
nesvakidašnji. Prijem kod gradonačelnika zatražili su kako bi se
pomoglo njihovom slijepom kolegi Renatu Jakopoviću.

– Želio bih biti koristan član društva, a ne na teret državi. Iako mi je ideja mojih kolega da idemo gradonačelniku na početku bila neobična, odlučio sam ipak poći, prisjetivši se koliko današnje društvo još ne razumije probleme nas invalida i koliko birokratskih zapreka ima prilikom svakog oblika pomoći na koji mi invalidi imamo pravo – rekao nam je Renato koji je i na drugo, dotad zdravo oko, oslijepio u 7. razredu osnovne škole.

Nakon toga je trebao nastaviti školovanje u Zavodu Vinko Bek, no njegovi su roditelji, otac penzioner i majka koja je na Zavodu za zapošljavanje otkako je propalo križevačko Trgovačko poduzeće, bili uporni u nastojanju da Renato nastavi školovanje u Križevcima gdje i živi.

– Željeli smo, prije nego što se rastanemo svaki na svoju stranu, učiniti nešto za Renata koji se daleko više nego mi morao truditi za svoje petice. Dok mi imamo knjige iz kojih učimo, za Renata knjiga nema i on se mora oslanjati na svoje zabilješke s predavanja. Da ga samo vidite kako vješto na stroju za brajicu bilježi predavanja – rekla je učenica Božica Pofuk koja je ulogu glasnogovornice 36 maturanata komercijalnog usmjerenja preuzela i u uredu gradonačelnika Hrga.

– Molimo vas da pomognete našem prijatelju Renatu i nađete mu neki posao u našem gradu da nakon školovanja ne ostane između četiri zida svoje kuće. Bio je odličan učenik, vrlo je brzo naučio brajicu i mislimo da bi se vrlo brzo snašao i na poslu – rekla je učenica Božica, zahvalivši gradonačelniku što ih je primio te profesorici ekonomske grupe predmeta Željki Markota na pomoći da ostvare svoj naum.

– Bilo bi neozbiljno od mene da vam odmah obećam da će Renato za koji dan raditi, no potrudit ću se da posao dobije što prije – dirnut molbom učenika rekao je Hrg.

U spontanom razgovoru s maturantima uskoro su pale i ideje da bi Renatu, koji bi bio sretniji da radi nešto u struci, a ne kao telefonist, što je najčešće praksa u Hrvatskoj u zapošljavanju slijepih, odgovarao posao na zaštiti potrošača.

Obećavši da će kao mogućnost pokušati razraditi i tu ideju, gradonačelnik je najavio da će kontaktirati Udrugu potrošača te velike robne centre i pokušati u Križevcima oformiti Ured za zaštitu potrošača u kojem bi se mogao zaposliti Renato. Zahvalni maturanti iz gradonačelnikova su ureda otišli pjevajući bećarac… “Aj, što je Branko, takvog više nema…”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.