Prvi križevački kamen spoticanja u spomen na nekadašnjeg gradonačelnika

Grad Križevci ovog će se tjedna priključiti brojnim gradovima diljem Europe i postaviti “kamen spoticanja”, kojim se podsjeća na mjesta s kojih su žrtve ustaškog i nacističkog režima iz svojih domova odvedene u smrt. Kamen spoticanja ili stolperstein kao projekt pokrenuo je krajem 90-ih godina njemački umjetnik Gunter Demnig kako bi vratio u sjećanje žrtve holokausta. Zamišljen je kao mjedena pločica položena u pločnik, na kojoj je napisano ime žrtve i njena sudbina. Naziv nije odabrao slučajno jer izraz kamen spoticanja i u našem jeziku označava nešto što ometa sporazumijevanje ili izaziva neko neslaganje, a o kamen koji viri iz pločnika i doslovno se može spotaknuti. Upravo to mu je i namjera, objašnjava umjetnik na svojoj web stranici – natjerati sugrađane da vide pločicu, da ih podsjeti na žrtve, da ih ne zaborave. Na prvom križevačkom kamenu spoticanja pisat će:

Ovdje je radio Milan Margulit, rođen 1897. Uhićen i interniran 1941. Danica. Deportiran Stara Gradiška. Ubijen 1942.

Margulit je bio križevački gradonačelnik od 1933. do 1934., bio je i apotekar, a njegova ljekarna nalazila se na Trgu Antuna Nemčića 7. Uhićen je u Križevcima 1941. i privremeno zadržan u logoru Danica pa deportiran u Staru Gradišku gdje je ubijen prije 80 godina, ne znamo datum. Polaganjem ove pločice na pločnik ispred nekadašnje ljekarne na Nemčićevom trgu 7, Križevci će svog sugrađanina simbolično vratiti na mjesto gdje je radio.

Dosad je u više od 30 zemalja postavljeno 90 tisuća stolpersteina, a Križevci će ga u spomen na svojeg sugrađanina iz nekad brojne ovdašnje židovske zajednice položiti 27. siječnja na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i 80. obljetnicu njegove smrti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.