Na mjestu nekadašnjeg sajmišta otvorit će se dvije tvornice

KRIŽEVCI – Već pet godina Grad Križevci po istom modelu prodaje građevinsko zemljište u Poslovnoj zoni Nikole Tesle, koju je 2008. Ministarstvo gospodarstva proglasilo najboljom u državi. Nakon pisma namjere zainteresiranog poduzetnika raspisuje se javni natječaj za prodaju, a početna cijena četvornog metra ovisi o prednostima i nedostacima pojedine parcele.
– Početna cijena za zemljište koje nema nikakvog ograničenja i graniči s pristupnom cestom je 85 kuna, početna cijena za zemljište preko kojeg ide određena komunalna infrastruktura i koja ima neka ograničenja je 60 kuna, dok se kvadrati manjih parcela kojima se okrupnjuju već prodane, s izgrađenim poslovnim prostorima, prodaju po 40 kuna, pojasnio je gospodarsko-financijski pročelnik Darko Masnec.

Kako bi se spriječila preprodaja i mešetarenje, u kupoprodajnim ugovorima obavezno se navodi i buduća djelatnost kojom se poduzetnik namjerava baviti, no to nije i jedini razlog.
– Nije nam više interes niti želja prodavati zemljišta za potrebe izgradnje različitih trgovačkih centara i sličnog, nego prije svega za proizvodne i ostale namjene koje stvaraju novu dodanu vrijednost i nose određeno zapošljavanje, a samim tim i razvoj za grad, naglasio je pročelnik Masnec.

Također, ako poduzetnik odustane od gradnje, obavezan je ponuditi zemljište Gradu za isti iznos za koji je i kupljeno. Prema svim tim pravilima uskoro će uslijediti još jedan natječaj, jer je pokazano zanimanje za 12.000 četvornih metara Poslovne zone i to na preostalom dijelu starog križevačkog sajmišta. Tamo bi, u susjedstvu tvornice opreme za montažu građevinskih strojeva talijanske tvrtke MEP i križevačkog Strojometala, koja je u izgradnji, trebao niknuti još jedan proizvodni pogon.

Kako dijelom parcele prolazi kolektor otpadnih voda, početna cijena kvadrata bit će 60 kuna. Tako će na mjestu gdje se sajmenim petkom trgovalo stokom biti izgrađene dvije tvornice, a gradska uprava mora smisliti gdje će ubuduće biti, sada više ne sajmište, već otkupno mjesto. Prema najavi gradonačelnika Branka Hrga, rješenje bi mogao biti prostor do reciklažnog dvorišta Komunalnog poduzeća u naselju Cubincu, čiji bi radnici dobili taj dodatan posao nakon što se preseli stočna vaga sa starog sajmišta.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.