Mnogi nezaposleni VSS od rujna možda na poslu

Stručne službe križevačke Područne službe Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje objavile su podatak da je broj nezaposlenih u evidenciji Zavoda na području Križevaca opao za 0.7 % u odnosu na lipanj, pa ih je bilo 6406, iliti 45 osoba manje. Usporedi li se podatak s krajem srpnja 2006. godine nezaposlenih je manje za 10.2 %. U ovom ljetnom mjesecu kad se očekuje i veće zapošljavanje sezonaca, u cijeloj su Koprivničko-križevačkoj županiji prijavljene manje no lanjskoga sprnja (30.3 %) i u odnosu na lipanj 2007. (25.4 % manje) potrebe za radnicima u djelatnostima poput trgovine, građevinarstva i hotela i restorana.

U proteklom mjesecu su tako poslodavci s područja Županije tražili ukupno 318 radnika, najviše u trgovini na veliko i malo (79) i prerađivačkoj (73), te čak 52 u poslovanju nekretninama i iznajmljivanju prostora.

Valja ipak reći da se sa Zavoda u srpnju skinulo 411 ljudi – toliko ih je naime našlo posao, ali je na Zavod pristiglo i novih 565 nezaposlenih, od kojih čak polovica ima radno iskustvo. U srpnju je 253-oje njih sudjelovalo na grupnim informiranjima na kojima im HZZ objašnjava prava i obveze nezaposlenih osoba. U mjesecu rujnu, napominju u križevačkoj Službi, krenut će radionice osposobljavanja zainteresiranih nezaposlenih osoba. Neki od njih, ponajprije oni s višom i visokom stručnom spremom, s početkom rujna imat će priliku uskočiti na novi posao, jer su posljednjih tjedana u dnevnom tisku i internetskim stranicama raspisani mnogi oglasi s natječajima za nastavnička zaposlenja u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kako u gradu Križevcima tako i u županiji. Prema podacima Zavoda, u srpnju je u tri grada županije na birou bilo evidentirano četrdesetak osoba sa završenim višim studijem (14 s predškolskim odgojem) ili fakultetom (4 kroatista), koji ih možda mogu odvesti na rad u odgojno-obrazovne ustanove.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.