Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1100

Prof. dr. sc. Ivica Puljak drži predavanje na festivalu "10 dana astronomije" u Daruvaru 3. travnja 2016. (foto: Martin Vujić)
Prof. dr. sc. Ivica Puljak drži predavanje na festivalu "10 dana astronomije" u Daruvaru 3. travnja 2016. (foto: Martin Vujić)
Prof. dr. sc. Ivica Puljak drži predavanje na festivalu “10 dana astronomije” u Daruvaru 3. travnja 2016. (foto: Martin Vujić)

Na početku emisije preslušavamo snimku razgovora s prof. dr. sc. Ivicom Puljakom sa Sveučilišta u Splitu nakon njegovog predavanja na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 3. travnja 2016. Razgovaramo o budućnosti svemira, ljudskog društva, pa i hrvatskog društva, a također i kako je pronađen Higgsov bozon, jer je prof. Puljak član kolaboracije i eksperimenta CMS koji je u CERN-u na Velikom hadronskom sudaraču dokazao postojanje Higgsovog bozona.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici predstavljaju po jedno izdanje iz publicistike i umjetnosti, te zbirku priča.

U Vijestima Krugova saznajemo da se uskoro otvara nova zgrada britanskog muzeja Tate Modern, da ima ljudi koji se mogu podičiti rodbinskim vezama s Leonardom da Vincijem, a od lokalnih vijesti izdvajamo događaje posljednjih dana 12. Culture Shock festivala i pozivamo na ponovljenu predstavu monodrame The Executive / Izvršitelj u Klub kulture u Križevcima 21. travnja.

Razgovor s prof. dr. sc. Ivicom Puljakom za emisiju "Ne dirajte mi krugove" (foto: Martin Vujić)
Razgovor s prof. dr. sc. Ivicom Puljakom za emisiju “Ne dirajte mi krugove” (foto: Martin Vujić)

Na današnji datum rođeni su počasna Križevčanka Lelja Dobronić, djed Johanna Sebastiana Bacha Christoph, arhitekt Ferdinand Fellner, Janko Ibler, Eliot Ness, i Glenn Theodore Seaborg, održan prvi poznati slavonski sabor, donešena je Pragmatička sankcija, udala se Grace Kelly, to jest oženio se princ od Monaca, kardinal Joseph Alois Ratzinger izabran za papu, udala se i Marie Antoinette, to jest oženio se Louis XVI… Umrli su lord Byron, Charles Darwin, Paolo Veronese i Canaletto, nesretno je stradao Pierre Curie…

U Svemirskom kutku govorimo o nekim astronautičkim događajima na datum emisije, o položajima planeta na nebu, o Međunarodnoj svemirskoj stanici, o Hawkingovom projektu putovanja na “obližnju” zvijezdu.

Zanimljivosti bilježe nedavni odlazak posljednjeg velikog ratnog indijanskog poglavice, u 103. godini života.

Prigodna glazba povodom obljetnica pripada Alexisu Korneru, te grupama The Animals i The New Seekers.

Ne dirajte mi krugove broj 1100 emitira se 19. travnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 23. travnja od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.