Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1405

Dr.sc. Darije Maričić sa zagrebačke zvjezdarnice 16. prosinca 2022. na Danima meteorita Križevci (foto Andrej Dundović)
Dr.sc. Darije Maričić sa zagrebačke zvjezdarnice 16. prosinca 2022. na Danima meteorita Križevci (foto Andrej Dundović)
Dr.sc. Darije Maričić sa zagrebačke zvjezdarnice 16. prosinca 2022. na Danima meteorita Križevci (foto Andrej Dundović)

U Temi krugova slušamo posljednjih petnaestak minuta predavanja dr. sc. Darija Maričića sa zagrebačke zvjezdarnice, pod naslovom Aktivnost Sunca i svemirska prognoza, koje je održao 16. prosinca prošle godine na Danima meteorita Križevci. Saznat ćemo zašto nam je ne samo važna nego i neophodna svemirska prognostika.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Ja zmajica Tamare Bakran i Željke Gradski, na odjelu knjiga za mlade Medeja Nancy Peñe i Blandine Le Callet, na odjelu beletristike Kradljivci svile Dirka Husemanna a na stručno-znanstvenom odjelu Izvanzemaljac: Prvi trag inteligentnoga života izvan Zemlje Avija Loeba.

Na današnji datum rođeni su André-Jacques Garnerin, Zane Grey, Ana Pavlova i Dušan Džamonja, ukinuta je Dubrovačka Republika, američki starosjedioci potjerani su u rezervate, Truman je odobrio rad na H-bombi, a Ujedinjeno Kraljevstvo je napustilo Europsku uniju. Umrli su Juraj II. Drašković, Samuel Goldwyn, Branko Fučić, William Klinger, Jost Bürgi, John Galsworthy, Jean Giraudoux i A. A. Milne.

U Vijestima Krugova saznajemo o novim otkrićima arheologa u Egiptu i u našoj Zagori, o izložbi zagrebačkoga Arheološkog muzeja u Pragu, te o uspješnoj još jednoj Noći muzeja u Hrvatskoj i posebno u Križevcima. Najavljujemo i neka događanja u Križevcima sljedećih dana.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno spominjemo nova otkrića teleskopa James Webb i našu nadu da ćemo ovih dana vidjeti “zeleni komet”.

Na kraju emisije pronalazimo nekoliko misli Normana Mailera koji je rođen na današnji dan.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Françoisa Deviennea, Franza Schuberta, Ala De Loryja, Philipa Glassa, Davida Gilmoura, Roya Orbisona i grupe Roxy Music.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1405 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 31. siječnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.