Počeli Dani hmelja u jedinom hrvatskom hmeljniku u Gregurovcu

MANIFESTACIJA
SVETI PETAR OREHOVEC – U prvom i jedinom hrvatskom hmeljniku na nekadašnjem vlastelinstvu veleposjednika Kiepachovih u selu Gregurovcu u Općini Sveti Petar Orehovec, kod Križevaca, počelo je jučer drugo po redu izdanje turističke manifestacije Dani hmelja, koja će trajati do nedjelje navečer.

Berba 20 dana
Pripremaju je članovi Hmeljarske zadruge u Gregurovcu i Turistička zajednica Svetog Petra Orehovca simbolično obilježavajući početak ovogodišnje berbe pivarskoga hmelja na 16 hektara. Berba će se nastaviti idući tjedan.
Punih 20 dana višemetarske stabljike sa šišaricama skidat će i dovoziti na sušenje i peletiranje 13 zadrugara i članovi njihovih obitelji.

 
 

 

– Ovogodišnji urod će ipak biti osjetno niži nego lani zbog velike suše koja je smanjila težinu šišarica, pa će i prihod od prodaje biti niži – kazao je Antonio Huzjak, novi upravitelj gregurovačke hmeljarske zadruge.

Dodaje da bi ih spasio veći poticaj iz državnog proračuna, koji za hmelj sada iznosi 1250 kuna, kao i za kukuruz, dok je u Sloveniji državni poticaj čak 700 eura po hektaru zemljišta zasađenoga pivarskim hmeljem.

"Djevojačka zemlja"
Slovenski stručnjak za hmelj Davorin Vrhovnik iz Žaleca, donedavni hmeljarski starješina u susjednoj državi, hvali pivarski hmelj iz Gregurovca tvrdeći da će po kakvoći biti bolji nego urod iz slovenskih hmeljnika.

– Ovdje su nasadi hmelja na plodnoj djevojačkoj zemlji i nisu izloženi bolestima i nametnicima kao u našim starim hmeljnicima, pa ćemo zato i ove godine kupiti određenu količinu hrvatskoga hmelja – najavljuje Vrhovnik dok razmjenjuje iskustva sa Stjepanom Habijancem, predsjednikom Hmeljarske zadruge iz Gregurovca koji je sve o uzgoju naučio radeći godinama kao sezonski radnik u Sloveniji.

Osim u Sloveniju, peletirane šišarice iz Gregurovca zadrugari će prodati malim pivovarama u Hrvatskoj, jer ih veliki proizvođači samo hvale, ali istodobno uvoze sirovinu iz zemalja u kojima im je sjedište kompanija u čijem su vlasništvu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.