Zabrana ugrozila opstanak brojnih uzgajivača

SVINJSKA KUGA Nakon četiri mjeseca dopuštena je ponovno prodaja svinja

KRIŽEVCI – U Svetom Ivanu Žabnu sutra se ponovno održava, od 6 do 8 sati, sajam za odojke i sve druge kategorije svinja. Tako će biti svake srijede. Uzgajivači svinja u potkalničkom kraju dočekali su napokon, poslije četiri mjeseca, priliku da ponovno mogu legalno prodavati odojke i svinje, što dosad nisu mogli zbog naredbe o mjerama za sprječavanje širenja klasične svinjske kuge.

Pogođeni svi proizvođači
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva još u travnju zabranilo je trgovanje svinjama u sedamdesetak sela i naselja, ponajviše u općinama Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnika, u kojima je najviše tovilišta svinja.

Zbog toga su svinjogojci pretrpjeli velike štete, a ponajviše nekoliko gospodarstava u selu Finčevcu, u kojem je eutanaziran veći broj svinja. Samo je u tome mjestu u potkalničkom kraju ustanovljena svinjska kuga, a zabrana je pogodila mnogo šire područje Koprivničko-križevačke županije, od Varaždinske do Bjelovarsko-bilogorske županije.

Potaknuto crno tržište

– Višemjesečna zabrana gotovo je ugrozila svinjogojstvo u cijeloj Hrvatskoj, i to pred početak turističke sezone, kada je povećana potražnja za svinjskim mesom, pa su uvezene velike količine zamrznutog mesa. Zbog toga sam organizirao potpisivanje peticije za ukidanje zabrane, koju je potpisalo oko 2000 predstavnika obiteljskih gospodarstava – kazao je jučer na konferenciji za novinare u Križevcima Mladen Kešer, predsjednik županijske organizacije Demokratskog centra Koprivničko-križevačke županije.

Upozorava da je zabrana samo potaknula crno tržište svinja. Napominje kako se čudi što zbog zabrinjavajućeg stanja u svinjogojstvu nisu reagirale političke stranke kojima je predložio da to učine.

Vezano

Komentari su zatvoreni.