I Županija za ulaganje u križevačko srednje školstvo

Nakon što je Poglavarstvo grada Križevaca prihvatilo sporazum o sufinanciranju dogradnje tamošnjeg srednjoškolskog centra i adaptacije dijela vojarne za potrebe Srednje škole ‘Ivan Seljanec’, za sporazum su digli ruke i članovi županijskog Poglavarstva. Iako je treći potpisnik sporazuma, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa na početku predlagalo da polovicu od 25 milijuna kuna teške investicije snose Grad Križevci i Županija, pregovorima se uspjelo doći do mnogo povoljnijeg omjera, izvijestio je župan Josip Friščić.

– ‘Dogovorili smo da sredstva kredita Svjetske banke preko Ministarstva prosvjete čine 75% volumena ulaganja, da Županija sudjeluje s 15% i Grad s 10% i da se na taj način zatvori ukupni volumen investicije.’

Sporazumom je predviđeno da Županija osigura izradu projektne dokumentacije za izdavanje građevinske i uporabne dozvole, a Grad Križevci troškove priključenja nove zgrade na sustave opskrbe, te komunalni i vodni doprinos. A gradnja nove zgrade i prenamjena dijela križevačke vojarne riješit će ne samo prostorne probleme Škole ‘Seljanec’, već i ostalih, podvukao je župan Friščić.

– ‘Na taj način bi stvorili uvjete za jedno drugačije funkcioniranje ukupnog srednjeg školstva u Križevcima, jer bi se riješilo i pitanje Gimnazije i stvorili bi se uvjeti da se stavi u funkciju dio prostora bivše vojarne koji su preuzeti za potrebe školstva.’

Investicija bi se provodila kroz dvije godine, a njezinim okončanjem križevački srednjoškolci dobili bi 2.800 novoizgrađenih kvadrata školskog prostora, te još 4.200 preuređenih u bivšoj vojarni. Također, oslobodilo bi se više od tisuću četvornih metara prostora u Visokom gospodarskom učilištu, koje kani započeti nove obrazovne programe i za njih je već ishodilo dopusnice.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.