Umro Ljudevit Csik, prvi predsjednik križevačkog atletskog kluba

U Koprivnici je u 88. godini umro Ljudevit Csik, pravim imenom Lajos Kalman, prvi predsjednik križevačkog atletskog kluba Čelik, izabran dvije godine nakon osnutka kluba 1963. godine, kada križevačka kraljica sportova nije imala vodstvo. Poklonik sporta i zdravog življenja, koji se u mladosti i sam bavio gimnastikom, stao je na čelo mladog atletskog kluba kad se njegov sin Mirko, gimnazijalac, počeo baviti trčanjem na srednje pruge.

Njega su, pak, nagovorili klupski kolege iz skupine mladih atletičara Mladena Pavljaka, Ivana Sakača, Borisa Čataja, Dragomira Dužanca, Željka Kaurića, Ivana Markulina. U tim prvim počecima bio je gospodin Csik ‘otac i majka’ mladoga kluba bez klupskih prostorija, bez sredstava, bez opreme i trkaćih staza, osim zemljanoga puteljka u Ratarskoj šumi, gdje su trenirali poletarci iz Jazine družbe. Nije tada gospodin Csik bio prvim predsjednikom po možebitnoj političkoj dužnosti, jer se i nije bavio politikom, jednostavno primio se nezahvalnoga posla kao otac jednog mladog i izrazito nadarenog trkača Mirka odnosno Imrice, prvog križevačkog seniorskog prvaka Hrvatske na 800 metara 1968. godine.
Svome sinu i njegovim klupskim kolegama usadio je gospodin Csik osjećaj za skromnost i samozatajnost ali i poticaj za uporni rad u tadašnjim spartanskim uvjetima, nezamislivim iz današnje perspektive, kada su atletičari vježbali i natjecali se u zemlji i inozemstvu s posuđenim tenisicama i kod kuće pripremljenim sendvičima za okrijepu.
Oni su zajedno s gospodinom Csikom i drugim kasnijim voditeljima, članovima upravnih odbora, simpatizerima stvorili temelje križevačke atletike. Štošta se promijenilo u te 44 godine njezina postojanja, ali i u svom petom desetljeću križevačka sportska kraljica i danas je bosonoga – bez svoje davno obećane prave atletske staze, održavajući se kao i u vrijeme gospodina Csika na šumskom puteljku u Ratarskoj šumi. Poklonici atletike i prijatelji sporta oprostit će se od gospodina Ljudevita Lajosa Kalmana Csika u utorak 26. lipnja u 15 sati na Gradskom groblju u Križevcima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.