Projekt predviđa dva kolnika po dva traka

PROMET Skromno zanimanje za studiju utjecaja na okoliš brze ceste Gradec-Kloštar Vojakovački

KRIŽEVCI – Ako je suditi po skromnom odzivu na javni uvid i  raspravu o studiji utjecaja na okoliš buduće brze ceste  Gradec-Kloštar Vojakovački, moglo bi se pogrešno zaključiti da  Križevčani nisu za nju životno zainteresirani. Uzgajivač svinja Vinko Čubić iz Lemeša Križevačkog smatra da su građani ipak premalo obaviješteni o tako važnoj temi, iako se obavijesti o javnom uvidu svakodnevno vrte na križevačkom radiju. 

 
 

Poljodjelci slabo obaviješteni
– Gotovo cijeli dan sam na traktoru, kao i mnogi drugi  poljodjelci iz ovoga kraja i jednostavno ne stignemo slušati radio, pa sam za javnu raspravu doznao slučajno – kaže  Čubić. Dodaje da nije znao ni za raspravu o prostornom planu  Grada Križevaca, u kojem je ucrtana dionica brze ceste. Ona  prolazi od Gradeca preko Poljane Križevačke usporedno sa  željezničkom prugom i državnom cestom Zagreb-Koprivnica.

Ova dionica je duga 20 kilometara, s dvama kolničkim pojasevima po  dva vozna traka. Sa zaštitnom zonom s obiju strana ceste  koridor je širok oko 100 metara. Prema projektu Inženjersko-projektnog zavoda iz Zagreba, gradnja će trajati dvije godine, a početak radova je 2008., stajat će nešto više od 500 milijuna kuna, odnosno 67,8 milijuna eura.

U promet bi trebala biti puštena 2010. godine. Iako se radi o nizinskom području troškove gradnje poskupljuje planirana gradnja četiriju mostova i dvaju nadvožnjaka s dvama čvorištima u Križevcima i Kloštru  Vojakovačkom. 

Vidrin prolaz za divljač
Studija predviđa da će najveće posljedice na okolišu biti na oranicama i livadama jer trasa uglavnom prolazi poljoprivrednim zemljištem. Time će se dodatno presjeći ionako male čestice, što zacijelo neće pozdraviti vlasnici, ratari i stočari duž trase brze ceste. Ne računa se na neka ozbiljnija onečišćenja zraka, vode i tla, osim na poljoprivredno zemljište neposredno uz asfaltne trake.

Projektanti ipak  smatraju da se utjecaj teških metala iz ispušnih plinova vozila neće značajnije osjetiti na 200 metara udaljenosti od ceste. Zacijelo će se ipak poremetiti prirodna ravnoteža i  staništa većeg broja zaštićenih ptica, životinja, gmazova, pa  čak i kukaca. Budući da je taj kraj bogat s divljači projektanti  su predvidjeli i posebne prolaze s obiju strana ceste, čak i  jednog vidrinog prolaza kod potoka Glogovnice.

Vezano

Komentari su zatvoreni.