Križevačka ‘koalicija’ s dva sveca zaštitnika

VALENTINOVO Župnik Ivan Žufika okupio bivše kapelane i gradonačelnike

KRIŽEVCI – Blagadan Sv. Valentina, suzaštitnika križevačke župe Svete Ane, proslavljen je jučer misom u župnoj crkvi, koju je predvodio dubrovački biskup monsinjor Želimir Puljić.

Zajedno s njim na misi su sudjelovali i nekadašnji križevački kapelani, vikari koji su u međuvremenu preuzeli župe u više hrvatskih gradova i općina. Velečasni Robert Mokri župnik je u Suhopolju, Antun Sente u Stenjevcu, Branko Gelemanović u Daruvaru, Norbert Ivan Koprivec u Karlovcu, Stjepan Soviček u Svetom Petru Orehovcu.

Na misi i ručku
I ove su se godine rado odazvali pozivu Ivana Žufike, župnika Svete Ane, koji je uz blagdan Svetog Valentina pokrenuo tradicionalne susrete svećenika, ali i bivših i sadašnjih križevačkih gradskih dužnosnika. Nakon svete mise svi se nađu na zajedničkom objedu.

Od političara odazvali su se saborska zastupnica Ivana Sučec-Trakoštanec, Stjepan Palijan, Marijan Vuković, Valentin Puževski, Antun Blažinčić i Branko Hrg, dok je bivši gradonačelnik Roko Bašić bio na putu. Tijekom proteklih nekoliko godina, velečasni Žufika uspio je političare potaknuti da bez obzira na stranačku pripadnost razgovaraju i razmijene mišljenja o vođenju grada, obnovi sakralnih spomenika i promicanju imena sv. Marka Križevčanina.

Bez stega

Zahvaljujući i tim susretima stvorena je u gradu svojevrsna izvanpolitička koalicija pod zaštitom sv. Valentina i sv. Marka Križevčanina. Ta suradnja već ima uspjeha – u dogovaranju bez stranačkih stega o inicijativama od općeg interesa, kao što je prenamjena bivše vojarne, uređenje gradskih trgova ili obnova tornja i pročelja župne crkve sv. Ane u središtu grada koja je već nekoliko mjeseci pod skelama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.