Koncert Kvarteta Leggero

Kvartet gitara Leggero održao je koncert u petak 23. rujna u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Albetra Štrige. Ovaj kvartet sačinjavaju bivši, svježe diplomirani studenti Muzičke akademije (Saša Babić, Emina Trivanović i Slaven Špoljarić) te jedan aktivni student Juraj Majstorović, inače prošlogodišnji predstavnik Hrvatske i finalist na Eurovizijskom natjecanju za mlade glazbenike. Kvartet uz Križevce vežu dvije osobe: mlada križevačka profesorica gitare Emina Trivanović, čijim je posredstvom koncert i održan, i osnivač i mentor kvarteta, profesor Xhevdet Sahatxija koji je prije Muzičke akademije predavao i na križevačkoj glazbenoj školi.

Leggero je na križevačkom koncertu predstavio program kojim su dan poslije, u subotu 24. 9., sudjelovali na međunarodnom natjecanju za mlade glazbenike “Ferdo Livadić” u Samoboru. Ovo natjecanje, koje se svake godine održava u sklopu Samoborske glazbene jeseni, uspjelo je steći ugled jednog od najprestižnijih glazbenih natjecanja u Hrvatskoj i postalo obavezna postaja svakog uspješnog mladog glazbenika. S druge strane, ono je i primjer izuzetno dobre organizacije i izdašnog izdvajanja za glazbena i umjetnička događanja u jednom (malom) gradu koji je i inače, za hrvatske razmjere, vrlo bogat kulturnim sadržajima. Spomenimo i to da su nakon sinoćnjeg koncerta proglašeni ovogodišnji pobjednici natjecanja, harmonikaš Ivan Šverko i udaraljkašica Aleksandra Šuklar.

Uz četiri skladbe izvedene i na samoborskom natjecanju (autora Johanna Sebastiana Bacha, Anđelka Klobučara, Francisa Kleynjansa i Lea Boruwera), Leggero je na križevačkom koncertu izveo i “Dubrovačku trilogiju” Đele Jusića. Možda najdomljivije od navedenih je bilo djelo kubanskog skladatelja Lea Brouwera “Kubanski krajolik s rumbom” u kojem su četiri gitare imale zadatak dočarati zvuk udaraljkaškog instrumenata, preciznije, trinidadskog  steel druma. No, bez obzira na efektnost ove izdvojene skladbe, treba istaknuti općenito vrlo dobar odnos dionica i čistoću zvuka ansambla, kao i usklađenost u zajedničkom fraziranju i agogici.

Ove kvalitete ne proizlaze samo iz visoke tehničke sviračke razine svakog člana pojedinačno, nego i očite dobre uigranosti cijelog kvarteta. Nisu stoga iznenađujuće brojne državne i međunarodne nagrade navedene u programu koncerta koje je ansambl stekao za svog četverogodišnjeg djelovanja. Nadamo se samo da će profesorica Emina Trivanović svoje sugrađane još koji puta počastiti ovakvim koncertom, a možda u skorijoj budućnosti i kojim solističkim?

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.