Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1382

Dr.sc. Lovro Palaversa na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 7. travnja 2022. (foto R.Matić)
Dr.sc. Lovro Palaversa na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 7. travnja 2022. (foto R.Matić)
Dr.sc. Lovro Palaversa na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 7. travnja 2022. (foto R.Matić)

U Temi Krugova slušamo posljednje minute predavanja Precizna astronomija u eri velikih pregleda neba koje je dr. sc. Lovro Palaversa s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu održao 7. travnja ove godine na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru, a nakon toga dijelove diskusije s posjetiteljima. Iza spomenutog naslova krije se analiza podataka i rezultati analize podataka sa svemirskog teleskopa Gaia Europske svemirske agencije koji se u svemiru nalazi već dvanaestu godinu, a čije podatke proučava i mali tim znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Koncert za mrkvu i peršin Andrijana Grgičević i Marijane Jelić, knjiga za mlade je Mrtvi glasovi Katherine Arden, na odjelu beletristike Majstor i Margarita Mihaila Bulgakova, a a na stručno-znanstvenom odjelu Do kraja svijeta i natrag Riane Petanjek.

Na današnji datum rođeni su Gaj Julije Cezar, Amedeo Modigliani, Pablo Neruda, Dušan Kovačević, Malala Yousafzai, objavljena je Ostroška Biblija, u Zadru izlazi prvi broj prvih novina na hrvatskome jeziku, poginuo je Darko Glavan, umrli su Erazmo Roterdamski, Charles Rolls, Tomáš Baťa, Alfred Dreyfus, Ivan Goran Kovačić, Antun Šoljan.

U Vijestima Krugova saznajemo da je u Bruxellesu otvoren Muzej iluzija, da je započeo XIV. trijenale hrvatskog kiparstva, da je u Vinkovcima pronađen sarkofag iz antičkog doba, da će nas na svijetu uskoro biti osam milijardi, a informiramo i što se događa u projektu Future Hub, u Institutu za kozmologiju i filozofiju prirode, na 4. Križevačkom ljetu i u Galeriji K2.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo novosti s teleskopa James Webb.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Evarista Felicea Dall’Abaca, Guya Woolfendena, Johanna Joachima Quantza, te grupa Kiss i Santana.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1382 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 12. srpnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.


Vezano

Komentari su zatvoreni.