Grad preuzeo bivšu križevačku vojarnu


Bivša križevačka vojarna Ban Stjepan Lacković, koja je još prije tri godine proglašena neperspektivnom, od danas je i službeno predana na korištenje Gradu Križevcima s pravom građenja na 25 godina, a u skladu s Odlukom Vlade RH, sa sjednice održane u lipnju prošle godine u Koprivnici. Predstavnik Ministarstva obrane RH Velimir Anić na današnjoj je prigodnoj svečanosti u krugu bivše vojarne obavijestio gradonačelnika Branka Hrga o provedbi Vladine odluke radi civilne prenamjene bivše vojarne.

To je simbolički učinjeno i svečanim spuštanjem barjaka i odlaskom jedinice HV-a koja je čuvala zgrade bivše vojarne koje će se prenamjeniti za potrebe škola, predškolskog odgoja, za studente i umirovljenike.

Grad će ujedno raspolagati s 5,5 hektara građevinskog zemljišta za novo stambeno naselje obiteljskih kuća čime grad Križevci dobiva i novu urbanističku zonu u neposrednoj blizini gradskog središta.

Grad će još odrediti sadržaje prenamjene bivše vojarne. Nakon prošlogodišnje odluke Vlade RH Križevci su još prošle jeseni počeli koristiti bivše hangare vojarne za održavanje županijskog gospodarskog i obrtničkog sajma.

Na današnjoj svečanosti primopredaje bivše vojarne u Križevcima bili su i gradski vijećnici, te saborska zastupnica Ivana Sučec Trakoštanec koja je kao predsjednica Kriznog štaba još u rujnu 1991. godine uspjela uvjeriti pripadnike tadašnje jugoarmije da bez sukoba predaju tadašnju kasarnu Kalnik koju je potom preuzela Hrvatska vojska i nazvala imenom hrvatskoga bana Stjepana Lackovića. Kad je vojarna proglašena neperspektivnom za Hrvatsku vojsku križevačka je postrojba 2003. premještena u Viroviticu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.