Županijski savjet mladih sačinio program do 2018.

zajednistvo_volonteri_mladiKOPRIVNICA – Savjet mladih Koprivničko-križevačke županije predstavio je Program za mlade prema kojem bi se trebali ravnati do 2018-te godine; uz pomoć stručnih službi područne samouprave sastavljen je dokument od 80-tak stranica koji određuje što mlade muči i kako riješiti probleme generacije koju zakon određuje u dobi od 15 do 30 godina. Izradu dokumenta počeo je još prethodni saziv Savjeta mladih, potaknut donošenjem nacionalne strategije, rekao je njegov predsjednik Dario Car.
– Sve je krenulo tako da smo napravili jedno istraživanje na području županije, u kojem smo imali jedan veći upitnik, da vidimo što mladi u našoj županiji žele, što im treba i što im fali u njihovim sredinama. Nakon toga krenuli smo sa izradom, s pisanjem u suradnji sa Županijskom skupštinom i nakon što smo ga napisali proveli smo javne rasprave i prezentacije programa.

Sam program podijeljen je na osam glavnih područja.
– Od obrazovanja, zapošljavanja, poduzetništva, socijalne zaštita i uključivanja, zdravlje i aktivnog sudjelovanja mladih u društvu, kulture, mladih u europskom i globalnom okruženju, te volonterskih aktivnosti, pa sad sve udruge koje su zainteresirane za određeno područje odmah mogu vidjeti konkretne probleme i ponuđena konkretna rješenja, ili naravno mogu sa svojim rješenjima pristupiti problemu, dodao je Car.

Na okončanom poslu Savjetu mladih čestitao je zamjenik župana Ivan Pal.
– Svaka strategija mora imati sposobnost snimiti stanje i naći koji su putovi za tješenje stanja. Mi točno znamo koji su problemi koji najozbiljnije pogađaju mlade, iako često puta mladi ističu i neka druga pitanja koja možda mi mladi doživljavamo kao periferna a mlađi kao važna u njihovom životu, ali u svakom slučaju vi ste u ovom materijalu rekli sve što smatrate da vam je važno, a mislim da postoje i dosta dobro određeni pravci kako riještiti određene probleme.

Dakako, za dožupana kao i većinu pitanje svih pitanja je kako mladima osigurati vlastiti kruh, da ga ne moraju poput tisuća drugih tražiti van granica Lijepe naše.
– Kako osigurati da mladi ostanu u ovim prostorima – to nije problem samo naše županije, to nije problem samo ovog grada i ostalih gradova, to je problem čitave Hrvatske. Ja mislim da oni koji se sada ozbiljno prime u koštac s tim problemom da će kasnije imati riješen ostanak mladih ljudi u svojim sredinama, a mislim da je ovo jedan dobar temelj za početak rješavanja svih najvažnijih pitanja koja muče mlade ljude, dodao je Pal.

Županijski Program za mlade za iduće tri godine odaslan je na preko tisuću adresa udruga u Podravini i Prigorju, a naravno, dobit će ga i svi Savjeti mladih. Vršnjaci pak iz sredina u kojima Savjeti još nisu osnovani bit će pozvani na druženje u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana mladih, na kojem će doznati zašto je dobro krenuti u ovakav oblik organiziranja u svojim lokalnim samoupravama.(RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.