Novi zakon o plaćama nije po Robinu Hoodu

KALNIK – Novi Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi napravljen je po modelu uzimanja siromašnima i davanja bogatima, ocijenio je koprivničko-križevački župan Darko Koren na Kolegiju čelnika općina i gradova Podravine i Prigorja. Na skupu u Kalniku oni su upoznati sa Zakonom koji je stupio na snagu u ožujku, a glavna novost koju donosi je ograničenje prema kojem lokalne samouprave na plaće svojih zaposlenika smiju izdvajati do 20% izvornih prihoda. Na osnovi te odredbe općinska i gradska vijeća te županijske skupštine morat će u roku tri mjeseca donijeti koeficijente za izračun plaća svojih profesionalnih čelnika, dok za službenike i namještenike rok još nije određen.

Križevački gradonačelnik Branko Hrg naglasio je da je Zakon donesen unatoč protivljenja Udruge gradova i općina, pa je time prekršena Europska povelja o lokalnoj samoupravi i država je ‘zrela’ za ustavnu i tužbu sudu u Bruxelessu. Hrg smatra da će država sutra na osnovi primjene ovih ograničenja dokazivati da brojne općine nemaju opravdanja za postojanje, a zanimljiv je i primjer koji je naveo domaćin Kolegija, načelnik Kalnika Božidar Kovačić.

Naime, u sklopu njegove Općine djeluje i komunalni pogon, pa zbog broja na plaće zaposlenika ide više od petine izvornih prihoda proračuna. Kazao je da sad ima mogućnost ili podijeliti im otkaze ili izdvojiti novac za osnivanje nove komunalne tvrtke.
Župan Koren misli da bi bolje rješenje bilo uvođenje sistematizacije radnih mjesta, prema kojoj bi se točno znalo koja radna mjesta mora imati općina s 2 tisuće a koja ona s 15 tisuća stanovnika. Koren je uvjeren da će se Zakon morati mijenjati, a do tada pozvao je odgovorne u našim općinama i gradovima da se usklade sa zakonskim traženjima, pogotovo jer su kazne za nepridržavanje od 30.000 do 50.000 kuna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.