Seoski turizam u Križevcima razvijaju na bivšem smetištu

JutarnjiList.gifObitelj Rakić očistila deponij pokraj jezera Čabraji i svoje domaćinstvo žele otvoriti turistima

KRIŽEVCI – U križevačkom kraju nema još ni jednog domaćinstva koje se bavi seoskim turizmom, no prvo takvo niče na bivšem seoskom smetištu blizu jezera Čabraji.

– Nažalost, na ovim prekrasnim livadama malo udaljenim od sela donedavno je bilo odlagalište starih strojeva za pranje rublja i raznog drugog otpada. Kada smo kupili to zemljište i počeli ga čistiti odlučivši da ćemo se tu baviti seoskim turizmom, u selu su nam se podsmjehivali – rekli su nam supružnici Rakić. Iako suprug Boško ima geodetsku tvrtku, a Katica se brine o domaćinstvu i 14 krava i 10-ak junadi, odlučili su pokušati i sa seoskim turizmom.

– Kada smo čuli da se u Križavcima pokreće projekt seoskog turizma, pomislili smo da bi to možda bilo bolje rješenje za plasman naših sireva nego odlazak na tržnicu u Zagreb, što supruga čini već 17 godina i svi hvale njene sireve koje na Trešnjevačkom placu rasproda za samo sat-dva. No, osim sireva gostima planiramo spremati i druga jela, ponajviše od proizvoda s našeg imanja – rekao je Rakić, pokazujući nam već potpuno uređenu drvenu kućicu, dodavši da je u tijeku nabava još jedne.

Pri kraju je uređenje štaglja namijenjenog za ručkove većeg broja gostiju, dok se u susjedstvu štaglja uređuje kuća s dva apartmana za goste. Sve nastoje urediti u tradicionalnom stilu pa koriste staru ciglu, nabavljaju stari namještaj i različite predmete iz starine, a niz ideja za uređenje dobili su posjećujući imanja koja se bave seoskim turizmom u Sloveniji i Međimurju.

– Uz kuću i štagalj uređujemo i jezero, a već je sagrađen i obor gdje će posjetitelji moći jahati na konju dok je u tijeku nabava jelena lopatara – kaže Katica, dometnuvši kako je faza uređenja daleko jednostavnija nego sama priprema dokumentacije.

– Nekoliko mjeseci izgubili smo na ishođenje različitih papira, a više od šest mjeseci na dobivanje kredita jer nas je jedna banka pošteno zavlačila tražeći na kraju da uz svu svoju imovinu i buduće imanje damo za jamstvo, zbog čega smo odustali i podigli kredit u drugoj banci. Puno je papirologije trebalo i za ishodovanje bespovratnih potpora koje smo dobili od Grada, a ove godine uz još samo jedno domaćinstvo iz naše županije dobili smo i potporu Ministarstva turizma čija nas je predstavnica nedavno i posjetila – rekla nam je gospođa Rakić, dodavši kako su im oko ishođenja dokumentacije puno pomogli u križevačkom Poduzetničkom centru.

Obitelj Rakić računa da će do proljeća potpuno urediti imanje i početi primati prve goste koji vole uživati u ukusnoj domaćoj hrani i prirodi i možda, ako budu željeli, sudjelovati i u uobičajenim poslovima u seoskom domaćinstvu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.