Križevačka oporba: Vojarnu smo trebali dobiti besplatno

RKCLogo.jpgNa početku sjednice križevačkog Gradskog vijeća gradonačelnik Branko
Hrg izvijestio je vijećnike o detaljima odluka Vlade sa sjednice
održane u Koprivnici, a koje se odnose na križevačko područje. Jedna od
najznačajnijih svakako je ona o budućoj namjeni zgrada i zemljišta
bivše vojarne ‘Ban Stjepan Lacković’. Prema odluci, središnji dio
vojarne sa spavaonicama, zapovjednom zgradom, restoranom, učionicama,
skladištima, igralištima i parkom, sve zajedno površine oko 5,5
hektara, daje se gradu za potrebe odgoja, obrazovanja, socijalne skrbi
i sporta, bez naknade na rok od 25 godina. Ostali dijelovi vojarne ipak
bi se od države morali otkupiti.

„Ostale dijelove vojarne, uključujući Dom HV-a, za potrebe razvoja poduzetništva, stambene izgradnje i kulture Grad Križevci treba otkupiti od RH po procjeni tržišne vrijednosti naknadno izrađene od strane ovlaštenog sudskog procjenitelja, uz mogućnost obročnog plačanja kroz četiri godine i s grace periodom od jedne godine“, objasnio je Hrg.

Uslijedila su pitanja kada će se ti prostori moći prenamjeniti za potrebe srednjoškolske nastave ili osnivanja doma za umirovljenike, a nezadovoljstvo iznesenim iskazali su oporbenjaci iz redova SDP-a. Prvo se za riječ javio Željko Brlić: „Nisam prezadovoljan zaključcima Vlade, jer ne vidim da smo mi tu nešto baš puno profitirali, osim što se moramo zadužiti za nešto što moramo rušiti. Koliko ja znam, a bio sam u toj vojarni, ona je u nikakvom stanju, trula, statika tog objekta ne zadovoljava današnje standarde“.

Brlić je još postavio pitanje odakle će se namaknuti novac za adaptaciju, prenamjenu ili rušenje dotrajalih zgrada. Također, glede osnivanja nove poduzetničke zone na 45 hektara bivšeg vojnog poligona na Čretu, koji Vlada nije dodjelila Gradu Križevcima već samo dala pravo građenja na 25 godina, Brlić je pitao što će biti nakon tog roka. Smatra da je Čret trebalo dati Gradu u vlasništvo besplatno, jer je bivša vojska tu zemlju oduzela upravo stanovnicima Križevaca. Slično je bio intoniran i istup drugog vijećnika SDP-a Ivana Knoka.

„Da se nema krivi utisak da SDP nije zadovoljan s dodjelom prostora i drugim zaključcima Vlade, daleko od toga, mi smo svakako zadovoljni. Ali nismo zadovoljni s jednim dijelom, jer ako je netko i u nekom drugom gradu mogao vojarne dobiti besplatno, onda zašto bar dio nečega mi nismo mogli dobiti? Od te iste Vlade!“, naglasio je Knok.

Recplicirao mu je HDZ-ov vijećnik Ivan Milas: „Ne vidim razloga da se minorizira ono što je evidentno da može koristiti gradu. Samo me čudi da bivša Vlada u kojoj je gospodin Knok bio član, nije učinila nešto više i bolje za ovaj grad.“

Završna riječ pripala je gradonačelniku Branku Hrgu, koji je naglasio da se pitanje vojarne povlači već nekoliko godina, a do sada nisu dobivali čak ni odgovore na dopise raznim državnim službama. „Mogu samo reći da bi želio i volio svaku vladu da bar jedanput donese takve odluke vezane uz Križevce i da bi mi sigurno puno od toga svega mogli bolje profitirati“. Hrg je zaključio raspravu rekavši da će se planovi preuređenja vojarne raditi kada se u nju bude moglo ući i vidjeti u kakvom je stanju koji njezin dio, te najavio da bi već ove jeseni u bivšim učionicama vojarne trebao biti smješten dio praktikuma Srednje škole Ivan Seljanec.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.