Zabava, jelo i pilo i danas na Spravišču

U rekordnom roku, jučer je u sklopu 54. Križevačkog velikog spravišča podijeljeno 700 porcija vola kojeg su još od petka pekli članovi DVD-a Lemeš na Strossmayerovom trgu. Kušanjem vola, građani Križevaca svake godine sudjeluju u oživljavanju legende o križevačkim purgerima i kalničkim šljivarima koji tri dana, od petka do nedjelje, slave pomirbu da bi se zadnji dan opet posvadili do druge godine i novog Spravišča. Prema toj legendi, dvije posvađane strane pomirile su se kad se sin kalničkog kaštelana zaljubio u kćerku varoškog suca pa su zajednički “spravili” veselicu za koju su Križevčani dali vola za ražanj, a kalnički plemenitaši pune bačve kalničkog vina i zajedno su se tri dana veselili, jeli i pili.

Jelo se i pilo i sinoć na Večeri čvaraka i vina u dvorištu Porezne uprave gdje su posjetitelji uz glazbeno-zabavni program i neizostavne čvarke, kušali proizvode članova Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec i Vinske ceste Villány-Siklós. Ranije tijekom dana na više lokacija su organizirani programi za djecu – od edukativnog projekta o oralnom zdravlju i higijeni Zubić na Strossmayerovom trgu, Dječje spraviščijade znanosti i kulture na ljetnoj pozornici, križevačkih starih igara, izložbe oldtimera do kreativnih radionica KUFER na Nemčićevom trgu.

Bogat program nastavlja se i danas, bit će i jela. Od 13 sati na Strossu kuhaju lovci, najavljuju “nekaj fino”, a od 16 sati gradom će se raširiti miris štruklja koje su za neizostavnu Križevačku štruklijadu pripremili članovi mjesnih odbora. I najmlađe očekuje zabava – najbogatiji program za klince čeka ih od 14 sati pa sve do večeri na radionicama, predstavama na trapezu, nastupima klaunova i žonglera koje je pripremio KUFER na Nemčićevom trgu. Spravišče završava vraćanjem ključa grada i koncertom Nine Badrić na glavnoj pozornici Spravišča.

Vezano

Komentari su zatvoreni.