Upitno uređenje zaštićenog parka u Koprivničko-križevačkoj županiji

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Zašto ni nakon godinu dana od rušenja stabala u parku kraj Višeg gospodarskog učilišta, inače jedinom zaštićenom parku prirode u Koprivničko-križevačkoj županiji, nisu posađena nova. Nekad prekrasan park s nizom rijetkih vrsta sada više ne sliči ni na što.


Dodatno ga naružuju i još neodvezeni panjevi lani srušenih stabala, a obećavalo se da će se novo drveće posaditi još jesenas – požalila se jedna starija Križevčanka, zamolivši nas da pitamo odgovorne što planiraju s parkom. Da nema razloga za brigu i da će park biti ljepši nego prije tvrdi Marija Vragović, voditeljica radne jedinice Parkovi križevačkog Komunalnog poduzeća.

– Park zaštićen od 1971. neće ostati zapušten, no sve se mora raditi po redu. Naime, stabla se ne mogu saditi prije nego što se urede staze i postave kablovi za javnu rasvjetu, što upravo radimo ovih dana, a potrebno je navesti i nove količine zemlje radi nivelacije parka – rekla je Vragović. No, dodala je da nije sigurna hoće li se ove jeseni posaditi nova stabla u parku.

– To, naime, ovisi o sredstvima koja bi trebao osigurati Grad. Cijeli projekt uređenja parka koji smo napravili u skladu s uvjetima koje je propisala Javna ustanova za zaštitu prirode i prirodnih dobara trebao bi koštati oko 700.000 kuna. Navedeni iznos podrazumijeva i uređenje parka ispred OŠ Vladimira Nazora s kojim bi park ispred VGU-a trebao nakon uređenja činiti jednistvenu cjelinu – rekla je Vragović, dodavši da je tijekom prošle i ove godine Grad ukupno osigurao oko 280.000 kuna. Prema riječima Anđelka Nerva, pročelnika Stambeno-komunalnog odjela Gradskog poglavarstva, postoji mogućnost da nova stabla ipak budu posađena ove jeseni.

Rebalans proračuna

– To ovisi o rebalansu proračuna, no ako nam sredstva ne uspiju osigurati rebalansom, s idućim proračunom sredstva će biti svakako osigurana i park posve uređen – rekao je Nervo.

Vezano

Komentari su zatvoreni.