Večeras u Gradskoj knjižnici predstavljanje knjige o umjetnosti, arhitekturi i krajolicima Hrvatskog zagorja

Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci poziva na predstavljanje knjige “Hrvatsko zagorje: umjetnost, arhitektura, krajolici” autora Nikole Žulja i Zdenka Baloga, koje će se održati u utorak 14. studenoga 2017. u 19 sati u prostoru Gradske knjižnice. O knjizi će govoriti autori i izdavač, a ulazak je slobodan.

Iz knjige: …Zagorje se suvremenim brzim prometnicama prolazi u roku od sat ili dva. Suvremene nam komunikacije omogućavaju da odaberemo cilj, do njega dođemo veoma brzo te se vratimo odakle smo krenuli, a da nas ništa između ne usporava. Sve što je izvan dosega brzih prometnica manje nas zanima. Štoviše, čak ni ne trebamo napustiti udobnost doma, dovoljno je malo ‘guglati’ i začas nas zapljusnu stotine fotografija kao odgovor na upit. Ipak, možemo se upitati, je li baš to ono što želimo? Nismo svjesni da gledamo tuđim očima, da se sami odričemo onog neposrednog doticaja s regijom, onog primarnoga i intimnog odnosa koji postaje iskustvom našega života.

Želimo li Zagorje doživjeti kao regiju, na način kako to sugeriramo ovom knjigom, želimo li doći i do lokaliteta vidljivih samo na karti većeg mjerila, morat ćemo tu i tamo skrenuti na cesticu tek nešto širu od našeg automobila, morat ćemo (srećom rijetko) koji kilometar proći i prašnjavim putom, voziti malo sporije, zastati da bismo uživali u krajolicima, među mještanima potražiti mežnara (zvonara) da nam otključa crkvu, doživjeti različita godišnja doba i različita doba dana. Tek tada upoznat ćemo regiju koja, kako uvodno napomenusmo, predstavlja brdovito, zeleno srce Hrvatske. A kad je upoznamo, zavoljet ćemo je….

Vezano

Komentari su zatvoreni.