Kina nikad ne spava

Projekt "Kina nikad ne spava"

Gradska knjižnica vas poziva na otvorenje izložbe “Kina nikad ne spava” u petak, 3. srpnja 2015. u 19 sati.

Autorice izložbe su Tamara Šegan Wharton i Antonija Putić.

Izložba će se moći razgledati do 31. srpnja 2015. u predvorju knjižnice.

Projekt “Kina nikad ne spava” jedan je od tri projekta koji su ušli u finale za dodjelu Nagrade Dijana Klarić u kategoriji Najbolji projekt godine za 2015. godinu.

“Napoleon je za Kinu rekao da je spavajući div i da Kinu treba pustiti da spava jer kad se probudi – prodrmat će svijet. Čini mi se da je Kina itekako budna, no srećom za našu izložbu, neki Kinezi još uvijek spavaju… Izložbom “Kina nikad ne spava” umjetnice Antonija Putić i Tamara Šegan Wharton pokazat će nam Kinu koju je teško pronaći na promotivnim materijalima i koja je drugačija od užurbanih milijunskih metropola. Njihove fotografije donose prikaz mirnije, opuštenije i uspavane Kine. Kine koja istovremeno spava i vlada svijetom i gdje su posao i odmor još uvijek u idealnoj simbiozi.

Kina je upornim radom uspjela postati najveća ekonomska sila svijeta. I dok mnogobrojni autori navode kako su Kinezi iznimno vrijedni i predani radnici koji ne pitaju za predah -Tamara i ja smo u Kini pronašle drugu stranu ove priče. U jednom od kasnonoćnih šangajskih razgovora obje smo zaključile da smo fascinirane činjenicom da će unatoč silnom poslu svaki Kinez iskoristiti i najmanju pauzu za odmor kako bi malo odspavao. Mnogobrojni radnici tako će zaspati na dvadesetak minuta na najnemogućijim mjestima i u najneudobnijim pozicijama. I dok je nama to bilo nezamislivo i činilo se poprilično kontraproduktivno, znanstvenici su nedavno objavili studiju koja tvrdi kako kratko drijemanje usred radne smjene ima niz pozitivnih učinaka, između ostalog da i radnici nakon malog drijemeža bolje i predanije rade i izvršavaju svoje obveze. Teško mi je zamisliti da bi u Hrvatskoj naši poslodavci mogli uvesti ovakvo pravilo, no možda se tu negdje i krije razlika između hrvatskog i kineskog ekonomskog uspjeha. Naša se izložba obraća tako prije svega onima koji ne vide prednosti kratkog drijemeža na poslu i produktivnosti. Ali i onima koji su umorni od svoga posla i trebaju mali ili malo veći predah… I da, ako zaspite razgledavajući našu izložbu, shvatit ćemo to kao samo mali predah kako bi nakon toga mogli puni energije nastaviti razgledavanje.

Na izložbi predstavljamo 40-ak fotografija koje su nastale diljem Kine, projekciju 400-ak fotografija na kojima se nalaze najpoznatije znamenitosti Kine – ali i manje poznata mjesta, te video materijale.”

 
 
 
 
 

Vezano

Komentari su zatvoreni.