U Križevcima uskoro koalicija za mlade

Naslov članka čitatelja bi mogao navesti na zaključak da se sprema kakva politička unija za predstojeće lokalne izbore, no riječ je zapravo o koaliciji za donošenje Gradskog programa djelovanja za mlade. O čemu je točno riječ saznali smo od predsjednika Savjeta mladih Grada Križevaca, Nikole Pandurića, koji nam je u razgovoru objasnio i kakva je aktualna situacija s tim tijelom, osnovanim prije nepunu godinu dana.

KŽ.info:Što znači gradska koalicija za donošenje gradskog programa djelovanja za mlade?

Gradska koalicija za donešenje Gradskog programa djelovanja za mlade (skraćeno GPDM) je u biti radno tijelo Savjeta mladih, a time i Grada Križevaca koje bi svojim radom trebalo omogućiti provođenje projekta koji bi u konačnici rezultirao donošenjem samog GPDM-a. Koalicija je u ovom kontekstu možda pomalo krivo upotrebljen pojam jer u javnosti za sobom povlači političke predrasude, dok zaista označava suradnju osoba iz različitih institucija, udruga i organizacija sa zajedničkim ciljem.

KŽ.info: Kad se očekuje njeno osnivanje i zna li se koga će se od stručnjaka pozvati za sudjelovanje?

Osnivanje Koalicije odnosno radnog tijela očekuje se u listopadu, ukoliko to bude moguće. Savjet mladih se nada privući u njezin rad što više stručnjaka sa područja Grada Križevaca koji se bave problematikom mladih, ali i onih koji bi mogli doprinijeti što kvalitetnijem konačnom rezultatu, GPDM-u. Nemojmo zaboraviti da su mladi u RH osobe od 15-29 godina, što u Križevcima iznosi 20,7% populacije po popisu stanovništva iz 2001. godine. Tako da je područje koje je potrebno pokriti ovakvom strategijom iznimno široko i sadržava područja od obrazovanja, informatizacije i socijalne i zdravstvene zaštite do primjerice slobodnog vremena mladih, zapošljavanja i športa. To iziskuje stručne ljude koji mogu svojim idejama i stručnim sudovima ostvariti unapređenje sektora mladih. Savjet mladih, a kasnije i Koalicija, zato ostaje otvorena svima koji su spremni surađivati na ovom projektu.

KŽ.info: Je li program djelovanja za mlade obveza koju mora ispuniti svaka jedinica lokalne samouprave koja je i osnivač savjeta mladih?

Nije li ga već trebalo imati u križevcima? Program djelovanja za mlade nije obveza lokalne samouprave. To je stategija koju donosi lokalna samouprava kako bi imala jasne smjernice kako djelovati prema sektoru mladih, kojim projektima i programima. Najčešće se pokazalo, dosadašnjim iskustvom, da prva ideja dolazi upravo iz sektora mladih, ukoliko je on dovoljno razvijen. Jasno da osnivanje Savjeta mladih jača komunikaciju između lokalne vlasti i mladih, što može biti poticaj početku izrade GPDM-a. Zakonska obveza osnivanja Savjeta mladih u županijama, gradovima i općinama s druge strane postoji, ali je Zakonodavac pri pisanju Zakona o Savjetima mladih ostavio slobodan prostor lokalnoj samoupravi da može ili ne mora osnovati Savjete mladih pošto u Zakonu ne postoje sankcije koje se primjenjuju ukoliko do osnivanja ne dođe u zakonskom roku. Tu opet na scenu dolaze sami mladi koji moraju zahtjevati od lokalne samouprave osnivanje Savjeta. Sigurno je da je GPDM trebao biti donešen mnogo ranije, pogotovo ako uzmemo u obzir da je civilno društvo dobro razvijeno u Križevcima. Međutim, nije kasno i nema prepreka da se on ne donese u narednoj godini.

KŽ.info: Kad se može očekivati početak istraživanja o potrebama mladih?

Početak istraživanja potreba i želja mladih u Gradu očekuje se najkasnije početkom 2009. godine, a započet će čim se oformi Koalicija i naprave upitnici odnosno ankete. Kao mlad čovjek, predsjednik udruge mladih i gradskog savjeta mladih, koje potrebe smatraš primarnima za rješavanje u životu mladih u križevcima? Jedan od velikih problema mladih je njihova neaktivnost u javnom životu, a proizlazeći iz toga i neinformiranost o mogućnostima koje za njih postoje na području Grada. Broj aktivnosti u kojima mladi mogu sudjelovati raste, ali informacije ne dolaze uvijek o svim tim aktivnostima. Dalje, jedan od velikih problema je smanjena mobilnost mladih koji žive izvan Križevaca u okolnim naseljima koja pripadaju pod Grad. Oni najčešće ovise o prijevozu roditelja dok bi se možda trebao pronaći model da se i ta naselja bolje povežu sa Gradom. Zatim možemo govoriti o potrebi kvalitetnog smještaja i prehrane studenata koji studiraju pri Visokom gospodarskom učilištu, itd. Problema zasigurno ima još mnogo, treba ih prepoznati i pokušati osmisliti način njihova rješavanja.

KŽ.info: Savjet mladih u godinu dana djelovanja čini se da nije dovoljno percipiran u lokalnoj javnosti. Što je problem? Čime se savjet dosad bavio, osim rada na budućem istraživanju?

Kao što ste i sami rekli, Savjet postoji nepunih godinu dana i u to vrijeme smo bili više okrenuti prema jačanju vlastitih kapaciteta i suradnji sa tijelima Grada, na neki način pozicioniranjem Savjeta. Samim time nismo mogli, a ni željeli napraviti veliki bum u javnosti, jer što brzo plane, brzo se i ugasi, dok je želja da Savjet kvalitetno fukcionira dugi niz godina. Osim pripremama za rad na GPDM-u, Savjet je proveo edukacije svojih članova i edukaciju gradskih vijećnika što je to uopće Savjet mladih i kako bi on trebao funkcionirati. Ostvareni su kontakti sa drugim Savjetima sa područja Županije ali i onima izvan nje.

KŽ.info: Kako se u savjetu spajaju različiti afiniteti mladih, obzirom da ga čine osobe iz raznih područja civilnog društva, od zbora, udruga mladih do vatrogasaca?

U Savjetu smo svi prije svega mlade osobe, tako da svi uglavnom imamo iste probelme i slične želje. Naša raznolikost u samim aktivnostima kojima se bavimo upravo nam daje i mogućnost različitog sagledavanja istih stvari. Ono što se nekome od nas može činiti kao prioritet, drugi će ocijeniti kao nevažno i zatim moramo razgovorom doć do nekog kompromisa između sebe kako bismo prema van mogli djelovati ujedinjeno. To je dobra vježba i za sve nas u Savjetu da treniramo svoje vještine komunikacije, debatiranja, zagovaranja i sl. te nas sigurno izgrađuje kao kvalitetnije i sposobnije pojedince.

KŽ.info: Surađuje li savjet, osim što je član prisutan na sjednicama gradskog vijeća i poglavarstva, i s mladim članovima vijeća, koji su većinom iz HSS-a? Daju li oni kakve ideje?

Nažalost, moram priznati da do sada još nije došlo do izravne suradnje sa podmladcima političkih stranaka. Također, u Savjet mladih nitko nije predložen ispred tih podmladaka. Mi smo otvoreni za takvu suradnju i sigurno da bi nam kvalitetnim idejama puno pomogli. Njih ćemo svakako pokušati uključiti i u rad Koalicije za donošenje GPDM-a jer također pokrivaju jedan dio mlade populacije.

Želio bih ovim putem još jednom pozvati sve mlade u Gradu da nam se obrate sa svojim problemima i željama. Otvoreni smo za svaku suradnju i svaka sugestija o problemima s kojima se mladi susreću pomoći će nam u našem radu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.