Godišnja izložba ‘Križevačkog likovnog kruga’

KLK_2006.JPGObjavljujemo recenziju godišnje izložbe Križevačkog likovnog kruga, prilog mr. Zdenka Baloga. Izložba je otvorena sinoć u Likovnoj galeriji u Križevcima, i traje do kraja Križevačkog velikog spravišča 4. lipnja.

Ova, po svemu već tradicionalna izložba nije ni u kom slučaju jedina aktivnost likovnog društva, ali po dugoj tradiciji održavanja i dalje je najznačajnije okupljanje križevačkih likovnih stvaralaca.

Izložba okuplja 42 autora sa 76 radova. Iako u jednom dijelu izložba sliči ranijim likovnim smotrama, uočeni su i medijski pomaci. Tako smo ove godine imali priliku vidjeti i radove iz umjetničkog obrta i veći broj skulptura nego proteklih godina.


Križevačka hiperrealistička scena, tradicionalno zastupana radom Z.
Homena
i F. Matešina, obogaćena je posljednjih godina radovima virtuoza
olovke S. Benko i M. Balog.
Pomak_ka_skulpturi.JPGManja grupa autora likovnog društva dosljedno slijedi maniru podravske
naive, dok se sve više izdvaja prepoznatljiva kvaliteta polaznika
likovne škole POU Križevci koju su više godina vodili Z. Balog i Z. Homen.

Izostali su neki najavljeni radovi mladih autora, koji se okupljaju oko sve jasnije artikulirane scene neokonceptuale, no tom izostanku možda je razlog bogata aktivnost mladih oko programa Culture Shock, gdje se također održavaju i likovne izložbe.

Uočeno je da još uvijek najnovije tendencije i tehnologije koje su u svijetu sve više involvirane u umjetničke trendove, u likovnom društvu još ne nalaze svoj aktivni odgovor.
Slike_i_gitare.JPGOkupljenih stotinjak gostiju, autora i ljubitelja umjetnosti pozdravio je predsjednik Križevačkog likovnog kruga Ivan Nemet, a izložbu je svečano, uime gradonačelnika, otvorio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti grada Križevaca Mladen Tenodi.

Likovnu večer u galeriji ukrasili su i muzički umjetnici, gitaristički trio Valemmar, u sastavu Valnea Cigler, Emina Trivanović i Marko Fureš.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.