‘Prvo Tal, onda Keres – zahvaljujući Agadmatoru svi znamo poredak na šahovskom turniru izazivača iz 1959. godine’

Foto: facebook.com/AGADMATOR

HRVATSKA YOUTUBE ZVIJEZDA Njegov je YouTube kanal među deset najbolje rangiranih hrvatskih kanala, a neki dan je ušao među prvih pet! On je najpoznatiji križevački youtuber, a njegov sportsko-obrazovni videokanal o šahu, agadmator’s Chess Channel, jučer je prešao brojku od 200 tisuća pretplatnika!

Antonio Radić je tridesetjednogodišnji šahovski prvak Križevaca, grafički dizajner s iskustvom u digitalnom marketingu i video-entuzijast, kojem je kreiranje sadržaja i upravljanje ovim YouTube kanalom postao svakodnevni posao.

Radić je prije pola godine dao veliki intervju za naš portal, a jučer smo ga kontaktirali povodom prelaska nove “magične” granice u broju pretplatnika, koji mahom dolaze iz SAD-a, Indije, Velike Britanije, Njemačke i Kanade. Pretplatnika je i dalje najviše u dobnoj skupini između 25 i 34 godine, a preko 95% pretplatnika su muškarci.

– Evo, baš je danas prvak svijeta Magnus Carlsen podijelio moj video preko svog kanala, informirao nas je Agadmator o svojem online poznanstvu s norveškim šahovskim velemajstorom i aktualnim svjetskim šampionom u šahu, koji tu titulu drži od 2013. godine kad je pobijedio indijskog velemajstora Viswanathana Ananda, do danas jedinog igrača iz Azije koji je bio nositelj tog prestižnog naslova.

Osim autorskim videouratcima, Agadmatorova Facebook stranica ispunjena je pozdravima i svjedočanstvima njegovih, može se slobodno reći, obožavatelja s raznih strana svijeta koji su uz njega otkrili ljubav prema šahu ili su pak u pitanju šahovski entuzijasti ili ozbiljni igrači koji se uz njegove zabavne i poučne analize šahovskih partija opuštaju, ali i educiraju.

Među novijima je primjer peteročlane američke obitelji u kojoj otac s djecom, petogodišnjakom i dvogodišnjim blizancima, rado provodi slobodno vrijeme uz Agadmatorov šahovski kanal, a uskoro i sam otac pokreće videokanal o šahu. Iako su statistički najslabije zastupljeni, s tek oko 1 posto, pitali smo neke hrvatske pretplatnike što misle o Radićevim šahovskim analizama i njegovom pristupu popularizaciji ove igre.

– Pratim njegov YouTube kanal redovito, a razinu kvalitete dokazuje i posjećenost te broj preplatnika. On nas podsjeća kako šah nije samo sport već se, ako ga igraju kreativci, može pretvoriti u umjetnost, rekao nam je akademski kazališni redatelj i dramski pedagog Mario Kovač iz Zagreba, koji je uz svoje mnoge hobije i angažmane, poput pub kvizova i DJ-iranja, i veliki ljubitelj šaha te pasionirani kolekcionar šahovskih ploča, ima ih raznovrsnih iz cijeloga svijeta.

– Za agadmator’s Chess Channel sam prvi put čuo od predsjednika šahovskog kluba u Križevcima, no najzanimljivija činjenica koja me potaknula na praćenje je da mu je sam Gary Kasparov komentirao video o svojoj partiji, ispričao nam je Matija J., student iz Križevaca. Posebno mu je zanimljivo kako Agadmator obrađuje turnire iz šahovske povijesti i zahvalan mu je što ga je upoznao s mnogim stvarima i približio mu jednu od najdražih igara.

Uz tempo od barem dvije video-objave dnevno, Radić se ipak planira ovo ljeto malo odmoriti i okupati na Jadranu, dok za jesen najavljuje proširenje videokanala i pokoje gostovanje svjetskih velemajstora. Online šaholjupcima za ovaj petak priprema turnir na besplatnom servisu lichess.org s primamljivim nagradnim fondom, a posebno nas je zainteresirala njegova ideja o organizaciji međunarodnog turnira u svom rodnom gradu.

– Plan mi je u Križevcima organizirati prvi agadmator’s International Chess Tournament, s barem dva poznata komentatora. Igrači bi sami došli kad bi nagradni fond bio dobar, a vjerujem da ću posjećenošću svog kanala privući mnogo internacionalnih sponzora, zaključuje Radić.(kž.info)

Posebnosti agadmator’s Chess Channel

  1. Način upoznavanja sa sudionicima partije, zanimljivosti i činjenice o samim igračima ili o kontroverzama vezanim uz partiju ili meč
  2. “Interaktivni” način analiziranja kritičnih trenutaka u partijama, u koje se uvlači i same gledatelje i daje im se vremena za razmišljanje
  3. Nedavno uvedeni tzv. foto-izazov (photo challenge) u kojem se gledateljima daje fotografija nekog šahista ili više njih za odgonetnuti

Zanimljivosti s agadmator’s Chess Channel

  1. Poznati uvodni pozdrav “Hello everyone!” (jedan pretplatnik je napravio i video-montažu desetaka izrečenih pozdrava)
  2. Povremeno ponavljajući (nenamjerni) gaf sa stišavanjem zvuka na računalu gdje se Agadmator saginje ispod stola
  3. Posebnu draž cijelom kućnom okruženju daje i pas Medo, koji obično odmara na kauču u pozadini kadra
Vezano

Komentari su zatvoreni.