Kovačić: Fifa je trebala uzeti petog i šestog suca, a ne kupovati ‘hawkeye’

Drazenko_Kovacic_sudac_by_Marijan_Susenj_PIXSELLLOŠE SUĐENJE Ne vjerujem u teorije zavjere i guranje domaćina, sportaš sam i sudačke greške valjda su samo – greške

Prvi dan – užas, drugi dan – užas. Da, o suđenju je riječ, o suđenju na Svjetskom prvenstvu gdje igraju najbolje reprezentacije na svijetu, ali suci nisu na njihovoj razini.
Onog nesretnog Japanca Yuichija Nishimuru svi ćemo se sjećati s otvaranja SP-a i godinama, kad god netko nešto krivo dosudi, iz ropotarnice ćemo vaditi tog arbitra koji nas je teško oštetio.

Na njega su se nadovezali Kolumbijci koji su sudili u susretu Meksika i Kameruna, poništena su dva pogotka Meksiku zbog zaleđa. Kojih nije bilo.
– Nažalost, dosta se griješi. Mislim da je Fifa trebala prihvatiti ideju s petim i šestim sucem. U Ligi prvaka i Europskoj ligi imali smo dobro suđenje. Odlučili su se za skupu tehnologiju koja pokazuje je li lopta prešla crtu, za nešto što se dogodilo samo par puta u povijesti. Mislim da bi se s petim i šestim sucem puno dobilo, oni su od velike pomoći – drži naš nekadašnji međunarodni sudac Draženko Kovačić.

No, oni ne bi pomogli Meksiku kod nepostojećih zaleđa.
– To su velike, strašne greške. Pogotovu taj drugi poništeni gol, pa igrač Kameruna se držao za vratnicu, kako bi to moglo biti zaleđe?

Zbog lošeg suđenja Hrvatskoj pojavile su se priče kako Fifa gura domaćina.
– Po meni, Japanac se izgubio u kriterijima. Prvo je odlučio puštati igru, a onda je sve okrenuo i počeo dosuđivati neshvatljive stvari. Naravno da smo pogotovu mi, ali i cijeli svijet, bili razočarani, ipak je to bilo otvaranje SP-a. No, ne vjerujem u zavjeru, nije to moj način razmišljanja, ja sam sportaš i nadam se da su to bile samo greške.

No, dobro se sjećamo SP-a 2002. kad su suci obilno gurali Južnu Koreju.
– Ne vjerujem da je to ovdje slučaj. Možda se stvorio nekakav pritisak zbog tih političkih previranja u Brazilu, ali moj način razmišljanja ipak ne ide u tom smjeru.

Očito suci iz zemalja gdje je nogomet ipak slabiji teško prate suvremeni nogomet.
– Mora postojati taj kontinentalni ključ, ali možda s tim sucima treba više raditi tijekom četiri godine između natjecanja, možda ih slati na razmjene u Europu jer očito je da brzinu današnjeg nogometa teško mogu pratiti – zaključio je Kovačić.(VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.