Mještani Apatovca: ‘Klizište oštetilo cestu i prijeti našim kućama’

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Tvornica vode Badela 1862 u selu Apatovac kod Križevaca
otvorena je još u rujnu 2004., no mještani tog sela još nisu riješili
problem klizišta nastalog navoženjem goleme količine zemlje s
gradilišta tvornice.

– Klizište je uzrokovalo velik odron na županijskoj cesti kroz selo a on je vrlo opasan za vozače – rekli su nam mještani Stjepan i Drago Topolko.

– Cesta je malo dotjerana za potrebe otvaranja tvornice vode, no nakon nekoliko tjedana ponovno je propala zbog klizišta. Zadnji put, jesenas, radnici Županijske uprave za ceste bili su na urušenom dijelu ceste i rekli da će to uskoro sanirati. No, opet ništa, osim što se nakon kiša naveze novi sloj kamena, a navoz traje samo nekoliko dana do nove kiše – kažu Topolkovi.

Zbog razrovane cestu ljute se i učiteljice područne škole.

– Na tom je mjestu pukla guma, a u vrijeme kad nije navezen novi sloj kamena, jedva onuda prolaze – rekla nam je učiteljica Nataša Majnarić.

Strpljenje pri kraju

No, Topolkovi, koji napominju da im je strpljenje pri kraju, ogorčeni su i jer klizište, neposredno u blizini njihovih kuća, prijeti i kućama. Kuća Stjepanove bake na nekoliko je mjesta popucala zbog utjecaja klizišta, a u proljeće 2004. zbog istog se klizišta urušio štagalj bake Dragana Topolka.

– Da smo pravna država, netko bi odgovarao što izvođač nije iskopanu zemlju odvozio na lokacije dogovorene s Gradom. Navodno im je to bilo predaleko pa su istovarivali gdje im je pasalo i tako je nastalo ovo klizište – kaže Drago Topolko.

– Kad se štagalj srušio, u Badelu su nam tvrdili da izmišljamo nekakve štagljeve i da uzrok klizišta nije navoženje zemlje s njihova gradilišta. Nakon toga smo pokrenuli sudski proces u kojem je vještačenjem dokazano da je klizište posljedica navoženja – rekao nam je Drago Topolko i dodao da proces, nažalost, još nije završen.

Nova direktorica Badelove tvornice vode Ljerka Krpina jučer nam je rekla da su oni s izvođačem Tehnikom sklopili ugovor po principu ključ u ruke.

– Prema tome, Badel 1862 nije odgovoran za to gdje se i kako navozila zemlja s gradilišta naše tvornice. Zato se oni koji se smatraju oštećenima moraju obratiti Tehnici – upozorila je direktorica Krpina.

Naručili projekte za sanaciju

Neospornim da je navoženje zemlje s Badelova gradilišta uzrok klizišta smatra i Krešimir Janach, pročelnik Županijske uprave za ceste.

– Mi smo naručili projekte za sanaciju uništenog dijela ceste pokraj klizišta, no mještani i vlasnici na čije je parcele navezena zemlja trebali bi hitno s Badelom dogovoriti odvoz zemlje jer u protivnom klizište i dalje može biti opasno za obližnje kuće – rekao nam je  Janach, ne preciziravši kad će sanacija početi.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.