Zajednički susret, a domaći župnici nisu se pojavili

KAKO DO DIJALOGA Prvi susret grkokatoličkih i rimokatoličkih zborova u GKT Katedrali za Duhove kroz pjesmu cilja obnoviti veze dva crkvena obreda

– Blagdan Duhova znači jedinstvo svih kršćana, a i ovaj susret je za nas velika radost, kojom se ostvaruje zajedništvo u ljubavi Svetog Trojstva – rekao je križevački vladika, biskup Nikola Kekić na 1. susretu grkokatoličkih i rimokatoličkih pjevačkih zborova, kojemu je u nedjelju navečer domaćin bila Grkokatolička katedrala Presvete Trojice u Križevcima. Ovaj je događaj okupio četiri pjevačka sastava, kojima su mili napjevi istočnoga, grkokatoličkog obreda.

Ćirilometodski Kor u mješovitom, ali i muškom sastavu iz GKT župe svetih Ćirila i Metoda iz Zagreba, odakle je stigao i mješoviti zbor Panis angelicus rimokatoličke župe svete Barbare Vrapče, te domaći Katedralni pjevački zbor GKT župe Presvete Trojice (kojemu je to bio prvi javni nastup izvan misa) – prezentirali su duhovno i kulturno bogatstvo svih katolika, pa će susret, istaknuto je, postati tradicionalan. Inače, posjetitelje je začudio, a organizatora pomalo i ožalostio, izostanak pozvanih domaćih rimokatoličkih župnika.

– Cilj susreta je vratiti Križevčanima osjećaj vrijednosti istočnog obreda, i potaknuti i jedne i druge katolike da se poštuju i da jedni drugima dolaze. I u našem zboru je 90 posto članova rimokatolika, no, nažalost, domaćih svećenika ovdje nema – rekao je zborovođa domaćina i inicijator susreta Ozren Bogdanović.

– Imao sam već prije dogovorene neodgodive stvari, a pozivnicu sam dobio u petak. Da sam imao samo misu, rado bih došao – objasnio je voditelj RKT župe sv. Ane Krešimir žinić. No, i jučer, na najveći grkokatolički blagdan Presvetog Trojstva, šaputalo se da je suradnja Crkava slaba, a iz Križevačkog dekanata bio je prisutan samo jedan svećenik. (sen/VLM)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.