Križevački ‘pleh’ zasjao u Crikvenici

Krizevacki_pleh.jpgOvaj vikend je Gradski puhački orkestar Križevci, pod dirigentskom palicom prof. Maria Komazina, vrlo uspješno sudjelovao na 19. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara koji se održao u Sportskoj dvorani u Crikvenici.

Kako ovogodišnji Susret nije bio natjecateljskog karaktera (bit će onaj iduće godine), na Okruglom stolu stručnog povjerenstva s dirigentima orkestara u red najboljih u Hrvatskoj uvršteni su puhački orkestri gradova Karlovca, Križevaca, Pule i Varaždina, uz blago isticanje varaždinskog kao najboljeg orkestra Susreta.

U subotu su naši puhači najprije u 18 sati sudjelovali u svečanom mimohodu i zajedničkom muziciranju orkestara sudionika na Trgu S. Radića, dok su se iza 20 sati građanima Crikvenice predstavili 15-minutnom samostalnom svirkom prema vlastitom izboru programa.

Tijekom dva dana vikenda na Susretima je nastupilo ukupno 13 hrvatskih puhačkih orkestara, a Križevčani su na pozornicu izašli posljednji, u nedjelju točno u podne. U zahtjevnom 12-minutnom repertoaru naši puhači izveli su sljedeće skladbe:

– Ivica Krajač-Karlo Metikoš-Miljenko Prohaska/obr. Miljenko Prohaska: GUBEC BEG
– R.Blackmore-J.Lord-D.Coverdale-I.Paice-R.Glover-I.Gillan/obr. Toshihiko Sahashi: DEEP PURPLE MEDLEY

Puhaci_u_Crikvenici.jpg

Neslužbeno doznajemo kako su članovi Stručnog povjerenstva upravo križevačku izvedbu "Gubec bega" ocjenili najuspješnijom (tu skladbu je izvelo čak pet orkestara). U ostalim pohvalama ističe se "velika homogenost manjeg orkestra, uz prepoznatljiv predan rad i disciplinu". Dirigent prof. Komazin istaknuo je kako je vrlo zadovoljan nastupom orkestra, te kako željno očekuje prve pripreme za naredne, 20. Susrete na kojima će Križevčani braniti prošlogodišnje zlato.

Naklon_publici.jpg

Organizator Susreta bio je Hrvatski sabor kulture, u čije ime je Priznanja za sudjelovanje na Susretu dirigentima svih orkestara predao predsjednik Kolegija hrvatskih puhačkih orkestara Domagoj Husinec. Mirne duše možemo istaknuti kako se upravo pri dodjeli priznanja prof. Komazinu publikom prolomio najgromoglasniji pljesak i odobravanje.

Cestitke_maestru.jpg

Napomenimo kako je, uz križevački, na ovogodišnjim Susretima nastupio još jedan orkestar iz naše županije – Puhački orkestar DVD-a Đurđevac, pod dirigentskom palicom Božidara Škurdije. Vrijedi spomenuti i gostovanje Pihalnog orkestra Logatec iz Slovenije, koji je izvrsnim nastupom, u revijalnom dijelu nakon svih hrvatskih orkestara, oduševio publiku temom iz opere "Prodana nevjesta" B. Smetane te slovenskim narodnim skladbama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.