Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1229

Zbog oblaka nismo mogli vidjeti potpunu pomrčinu Mjeseca 21. siječnja, pa se sjećamo djelomične pomrčine 7. kolovoza 2017. (foto M.Vujić)
Zbog oblaka nismo mogli vidjeti potpunu pomrčinu Mjeseca 21. siječnja, pa se sjećamo djelomične pomrčine 7. kolovoza 2017. (foto M.Vujić)

 

Prvi prilog u emisiji nastao je u Turističko-informativnom centru u Križevcima u petak, 18. siječnja na predstavljanju tradicionalnog kalendara križevačkog ogranka Matice hrvatske koji je ove godine posvećen 400. obljetnici smrti svetog Marka Križevčanina. Čut ćemo izlaganje dr. sc. Zdenka Baloga, jednoga od kreatora tog kalendara.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Dlakava ljubav Nives Madunić Barišić, knjiga za mlade je Sjena brončanog štakora Mladena Kopjara, na odjelu beletristike Redovnik Matthewa Gregoryja Lewisa, a na stručno-znanstvenom odjelu Dvanaest pravila za život: Protuotrov kaosu Jordana B. Petersona.

U Vijestima Krugova govorimo o projektu kapelice za sve ljude svijeta u Rijeci, o statuama na Uskršnjem otoku, zašto se Nizozemci ljute na svoju kraljevsku obitelj, o izložbi na temu znanosti…

Na današnji datum rođeni su André-Marie Ampère, George Gordon Byron, Karl Ernst Claus, Toma Rosandić, Sergej Ejzenštejn i Lav Landau, u Vatikan je stiglo prvih 150 plaćenika Švicarske garde, Andrej Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975. godine, uhapšen je, oduzete su mu počasti i protjeran je iz Moskve u Gorki, Apple predstavio Macintosh, prvi britanski doseljenici stigli na Novi Zeland, Španjolska ustupila Falklandske otoke Ujedinjenom kraljevstvu, počelo je iskrcavanje savezničkih snaga kod Anzija u Italiji u Drugom svjetskom ratu. Umrli su Matija Antun Relković, kraljica Victoria, Fredrik Bajer i Lyndon B. Johnson.

U Svemirskom kutku govorimo o nekim prošlim događajima s područja astronomije i astronautike na datum ove emisije, o aktualnim događajima na području astronomije i astronautike, te o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo kako su na Mjesecu proklijale prve biljke, da je umro Slava Linkin, pretpostavku kada su nastali Saturnovi prstenovi, što je otkrio svemirski teleskop Hubble, što je s Hayabusom 2 i roverom Opportunity, prva ovogodišnja lansiranja, početak projekta Upoznajmo svemir Udruge Perzeidi.

U Zanimljivostima opet govorimo o nečem ne baš zanimljivom, da možemo umrijeti i samo ako više nemamo volju za životom, a na kraju citiramo Francisa Bacona rođenog na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi novi ili su vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Sama Cookea, Tellyja Savalasa, te grupe Adastra i Pink Floyd.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1229 na programu je u utorak 22. siječnja od 17 do 18:30 sati. Reprizu emisije možemo slušati u subotu, 26. siječnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

Vezano

Komentari su zatvoreni.