Sutra ‘pressica’ o kupnji vrijednog instrumenta

Srebrni alt-saksofon, vrhunski instrument marke Yamaha vrijedan 27 tisuća kuna, stigao je ovih dana u vlasništvo Gradskog puhačkog orkestra Križevci. Time je dugogodišnji svirač i jedan od osnivača križevačkih puhača Krsto Đorđevski dobio na korištenje novi instrument visoke kvalitete kakav se rijetko viđa i kod profesionalnih orkestara. Tim povodom uprava orkestra u suradnji s križevačkim gradonačelnikom Brankom Hrgom saziva tiskovnu konferenciju, koja će se održati sutra, u utorak u Maloj gradskoj vijećnici u 11 sati.

Kako orkestar unatoč brojnim naporima njegove uprave još uvijek nije dobio nikakav gradski prostor na korištenje, otpakiravanje instrumenta dogodilo se u kultnom Art Rock Caffeu, preko puta Hrvatskog doma gdje puhači od početka ove sezone održavaju probe u Velikoj dvorani, zahvaljujući Pučkom otvorenom učilištu Križevci. Mala dvorana kojom upravlja križevačka glazbena škola, inače uobičajeno mjesto probi orkestra, trenutno je izvan funkcije i čeka početak radova na sanaciji poda te obnovi čitavog interijera.

Kupnja novog saksofona ostvarena je zahvaljujući Ministarstvu kulture, koje je u sklopu natječaja javnih potreba u kulturi za ovu godinu doniralo 20 tisuća kuna, dok je preostali potreban iznos uplatio Grad Križevci. Napomenimo da ovime obnova i popunjavanje instrumentarija nije završeno, pa iz uprave križevačkog orkestra najavljuju pokretanje akcije za što bržu nabavku novog bas-klarineta, za potrebe člana orkestra koji na probe vikendom putuje iz Sesveta. Zanimljivo je još spomenuti da neki redovni članovi dolaze iz Bjelovara, Koprivnice i Zagreba, što najbolje ilustrira kvalitetu i ugled križevačkog orkestra.

Vezano

Komentari su zatvoreni.