Uskoro sanacija Male dvorane Hrvatskog doma

STARE DRVENE GREDE I ŠUTA Zbog izrazito lošeg stanja poda radovi skuplji od planiranog
Najavljenom projektu obnove Male dvorane Hrvatskog doma u Križevcima, kojom upravlja Glazbena škola Alberta Štrige, uskoro predstoji postupak javne nabave, nakon što ovih dana naručitelj dobije detaljan troškovnik. Glazbena škola za izvođenje radova ima osigurano oko 180 tisuća kuna, no kako je pod dvorane u mnogo gorem stanju od očekivanog, što će povećati opseg radova i sanaciju učiniti složenijom, bit će potrebna i financijska pomoć Grada Križevaca.

Nastava u prolazu

Prema riječima ravnateljice škole Branke Špoljar, željeni opseg radova uključuje sanaciju poda, postavljanje novog parketa, proširenje i uređenje podija, obnovu stolarije, uklanjanje postojećih drvenih zidnih obloga, zamjenu rasvjetnih tijela onima koja stilski više odgovaraju koncertnoj dvorani te klimatizaciju dvorane.

– Sami radovi bi trebali trajati oko dva mjeseca, a za to vrijeme molimo za razumijevanje od strane Pučkog otvorenog učilišta, da škola svoje programe može priređivati u ostalim dvjema dvoranama Hrvatskog doma, istaknula je ravnateljica Špoljar, napomenuvši da im je problem i svakodnevno održavanje nastave, za što su u nedostatku dovoljnog broja učionica koristili Malu dvoranu te prolaz između Male i Velike dvorane.

Puhači beskućnici

Osim glazbene škole, u problemima se našao i gradski puhački orkestar, koji Malu dvoranu inače koristi za redovite tjedne probe. Kako sviraju na udaraljkaškim instrumentima škole, koje nije praktično prenositi izvan zgrade Hrvatskog doma, preostaje im jedino Velika dvorana za održavanje proba, no potrebno je financirati čišćenje i grijanje dvorane.
– Zbog prevelikih troškova ne možemo si priuštiti cijelu jesen tamo imati probe. Stoga već u srijedu imamo sastanak kod gradonačelnika kako bismo našli rješenje, napominje predsjednik orkestra Krunoslav Stijepan Šimunec.

Ova glazbena udruga i dalje ima neriješeno pitanje gradskog prostora za održavanje sastanaka i separatnih proba te čuvanje znatne nototeke, vrijednog instrumentarija, odijela i ostale arhive.
– Nadamo se da će se stavljanjem u funkciju prostora u bivšoj križevačkoj vojarni i preseljenjem knjižnice iz zgrade Hrvatskog doma za nas pronaći prostorija, a možda i problemi oko Male dvorane ubrzaju rješavanje ovih pitanja, zaključuje na kraju Šimunec.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.