Puhačkom orkestru međunarodno srebro zlatnog sjaja

Na 4. međunarodnom natjecanju puhačkih orkestara u koncertnom sviranju „Slovenija 2010“, održanom prošli vikend u Velenju, gdje je nastupio ukupno 21 puhački orkestar iz Austrije, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovenije i Švicarske, Gradski puhački orkestar Križevci je u konkurenciji 9 orkestara osvojio srebrnu plaketu, dok zlatna u istoj, C kategoriji ove godine nije dodijeljena.
Križevačkim puhačima ovo je bilo prvo međunarodno natjecanje, a predsjednik orkestra Krunoslav Šimunec ističe da je zadovoljan rezultatom, a još zadovoljniji iskustvom koje jedno ovakvo natjecanje donosi.

 

Križevački je orkestar pod ravnanjem maestra Marija Komazina izveo skladbu iz rock opere Gubec-beg Karla Metikoša, zatim Pozdrave iz Slovenije Bojana Adamiča te Black River Overture Thomasa Dossa, dok im je za zagrijavanje poslužila Lord God, We All Praise Thee J.S. Bacha u obradi Claudea T. Smitha.
  Peteročlani žiri, koji su činili renomirani stručnjaci iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije i SAD-a, među kojima i svjetski poznati skladatelj i glazbeni pedagog dr. John Stanley, Križevčane je uvrstio u društvo s još tri orkestra koji su bodovima za 30-minutni nastup zaslužili srebro.

Prema pravilima natjecanja, tri kategorije se razlikuju po trajanju nastupa, zadanim skladbama slovenskih kompozitora te složenosti skladbi po izboru, odnosno raspoloživim dionicama u orkestru. Pravo na sudjelovanje imaju samo amaterski orkestri koji među svojim članovima nemaju više od 10% profesionalnih glazbenika.
Ovo se međunarodno natjecanje održava svake 3 godine u organizaciji Slovenskog fonda za kulturne aktivnosti i Saveza slovenskih puhačkih orkestara, a ove je godine domaćin bila velenjska glazbena škola Fran Korun Koželjski. Škola ima tradiciju stariju od 50 godina, a ističe se svojom opremljenošću, velikim izborom instrumenata na kojima podučavaju njihovi glazbeni stručnjaci te modernim koncertnim dvoranama.

Osim križevačkog orkestra, u Velenju su se od hrvatskih orkestara natjecali još  Gradska glazba Trenkovi Panduri Požega, koji s Križevčanima dijele srebro, te Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski, koji su osvojili zlatnu plaketu u B kategoriji i priznanje za najbolju izvedbu obavezne slovenske skladbe, za Potovanje v Središče Zemlje Nejca Bečana.
Najperspektivniji dirigent je Mitja Dragolič iz KD Godba Cerknica, koji su dobili i zlatnu plaketu s posebnom pohvalom u A kategoriji, zajedno s Pihalnim orkestrom premogovnika Velenje, inače dobitnikom zlatne medalje sa svjetskog prvenstva puhačkih orkestara održanog u Nizozemskoj, dok je istom nagradom u B kategoriji nagrađen Pihalni orkester Zarja Šoštanj.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.