Grad osniva tvrtku za proizvodnju energije – financirat će je građani

Grad osniva novu tvrtku koja će se baviti proizvodnjom energije, njenim transportom, skladištenjem, trgovinom i organiziranjem tržišta energijom, poslovanjem s nekretninama, promidžbom i djelatnosti javnog informiranja i to je, uz još jedan rebalans proračuna, najvažnija točka 21. sjednice Gradskoga vijeća najavljene za sljedeći tjedan. Najavljujući dnevni red sjednice danas na konferenciji za medije, gradonačelnik Mario Rajn je rekao da očekuje značajne prihode od trgovačkog društva Križevci energija d.o.o., u kojem će on zastupati Grad. Elektrana bi trebala imati priključnu snagu 4.8 MW i imat će više solarnih panela. Budući da se tvrtka osniva za proizvodnju i trgovinu energijom, nameće se pitanje zašto gradska tvrtka ne gradi i elektranu na Komunalnom poduzeću, koju će sredstvima građana graditi energetska zadruga ZEZ Sunce.

Zato što je ovo relativno mala elektrana i mogla se direktno ugovoriti građanska energija. Na ovom iznosu, i očekivane investicije i definiranja poslovnog modela, ovo je definitivno srazmjer koji treba staviti u kontekst tvrtke“, nejasan je odgovor koji je ponudio Rajn. Dodao je da će nova tvrtka biti fokusirana na projekt elektrane u Trsteniku, no istovremeno je spomenuo mogućnost ulaganja i u geotermalnu energiju. Kako god bilo, Grad nema osigurana sredstva za izgradnju te velike fotonaponske elektrane već je očekuje financirati ulaganjima građana.

Proračun je povećan na 31.2 milijuna eura, raste izdvajanje za mjesne odbore i za zaposlene u gradskom dječjem vrtiću, zatim za nerazvrstane ceste, 500 tisuća eura namijenjeno je za preuređenje prostora poliklinike Medikadent gdje se planira dječji vrtić, po 80 tisuća eura predviđeno je za natkrivanje teniskih terena i obnovu sanitarnih čvorova u sportskoj dvorani, a 300 tisuća eura za novo asfaltiranje Ulice Franje Tuđmana (od crkve sv. Florijana do parka) i izgradnju parkirališta uz sjevernu stranu parka.

Još 400 tisuća eura u osigurava se za izgradnju punionice za električne autobuse, perona, okretišta i stajališta za javni prijevoz koji će se, najavio je gradonačelnik, uvesti do kraja ove godine. Za još 360 tisuća eura povećavaju se stavke za izgradnju i unaprjeđenje biciklističkih staza pa se ovogodišnjim proračunom za to izdvaja gotovo milijun i pol eura.

Ove godine neće se otvoriti ni veliki ni mali bazen, potvrdio je Rajn na konferenciji, pa neće biti ni škole plivanja koju su dosad redovito pohađali učenici nižih razreda, kao i mlađi u sklopu projekta Hrvatska pliva. No gradonačelnik je također rekao da je naručen projekt za rekonstrukciju bazena i očekuje da bi sljedeće ljeto novi bazeni bili u funkciji.

Vezano
1 komentar
  1. Tatjana piše:

    Želim poručiti vladajućima našega Grada neka dođu stajati jedan dan u Gundulićevoj ul. da vide što su napravili iz te ulice kada su dozvolili da teretna vozila sve više ovuda prolaze,teško natovareni, cesta je uska,s ulazi i izlazi se iz ulice sa svih strana,samo čekaš da te neko ne udari.Strašno šta radite… zabraniti treba ulaz tetetnim vozilima,to nikada nije bilo ovako,sramota……

Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno